Rasovszky ezüstéremmel kezdett - Balaton Televízió hírportál

Rasovszky ezüstéremmel kezdett

Parádésen kezdte az új szezont Rasovszky Kristóf, miután a nyíltvízi úszó Világkupa-sorozat első versenyén másodikként ért célba Dohában.

Az előző két esztendőben Rasovszky Kristóf rendszeresen beragadt úgymond a szezonrajton, egyik alkalommal sem tudott a legjobb tíz közelébe kerülni (2017-ben 47. volt Abu-Dhabiban, tavaly Dohában 12.). Most semmit sem bízott a véletlenre, szokásához híven azonnal az élre tört, és végig az első két hely valamelyikén haladt.
A németek fiatal klasszisa, Florian Wellbrock tartott vele, az olaszok ezerötszázas olimpiai bajnoka, Gregorio Paltrinieri szintén. Három, körülbelül egyenletes tempóban megtett (28 perces) kört követően a negyedikben megindult a hajrá, Rasovszky és Wellbrock fej-fej mellett haladt, közben óriási gyorsulással megérkezett mögéjük a 2015-ös világbajnok, a féltávnál még csupán 55. helyen bujkáló amerikai Jordan Wilimovsky.
A hármas elképesztő utolsó száz métert produkált, végül a német – aki tavaly Balatonfüreden nyert, továbbá a medencében, a glasgow-i Eb-n 1500-on megszakította Paltrinieri ötéves veretlenségi sorozatát – 1.2 másodperccel előbb érte el a panelt, míg Kristóf 1.6-tal előzte meg Wilimovskyt.
„Jól sikerült az egész verseny, nagyon sokan voltak, úgyhogy tudtam, előre kell mennem, mert vagy nyolcvanan versenyeztünk, emiatt rengeteg volt a bunyó” – értékelte a viadalt Rasovszky Kristóf. – „És ez jól is sikerült, elmentem a bolyjal, mert jó volt a felkészülés, korábban ugye edzőtáborban voltunk, így aztán nagyon jól tudtam iramot úszni. A hullámzás is kedvezett nekem, én ugyanis kifejezetten szeretek hullámzó vízben úszni, emiatt örültem, hogy ilyen az időjárás.”


A véghajrában aztán régi ismerősével kellett megvívnia, akivel már a korosztályos versenyeken is csatázott többször. „A végén próbáltam kiszorítani Floriant, hogy ne tudjon lehajrázni, de ez nem sikerült, egy kicsit túl udvarias voltam, és az utolsó tíz méteren megvert. Mégsem panaszkodom, messze ez a legjobb kezdésem, eddig tízen belül sem voltam, szóval úgy gondolom, ez jó jel az előttünk álló évre.”
Rasovszky mögött Székelyi Dániel végzett a legjobb helyen a magyarok közül (25.), így ő került előnybe a gwangjui világbajnokságért folyó versengésben, hiszen a dohai viadal volt az első válogató. A hölgyeknél némi meglepetésre Rohács Réka a negyedik körben megelőzte Olasz Annát – jelenleg nekik áll a zászló a vb-indulást illetően (ahol egyébként már az olimpiai kvótákért folyik majd a verseny 10km-en).

Forrás: Magyar Úszó Szövetség

Fotó: MTI