Piknikre készült ételek - Balaton Televízió hírportál

Piknikre készült ételek

Még nincs nagyon meleg, pont alkalmas az idő egy kis kirándulásra, ahol természetesen előkerülnek a piknik kosarakból, hátizsákokból, az elemózsiás dobozok, vagy az alufóliába csomagolt szendvicsek.

Ha arra is fordítunk egy kis figyelmet, hogy az elemózsiás tárolókba ne csak a megszokott szendvicsek kerüljenek egy kis gyümölccsel, hanem tudjunk valami újat is kínálni a famíliának, higgyék el, hogy az őszinte hála nem marad el – például visszafelé biztosan nem nekünk kell cipelni a kosarat, bár az már a könnyebbik út, hisz az ételt már mindenki maga viszi. A pocakban.

Pár alapanyag felhasználásával, komplett menüt állíthatunk össze, ami amellett, hogy egészséges, még ízletes is.

A haltól sem kell tartózkodni, ha azt a kirándulás előtti órákban sütjük ki, és elsőként fogyasztjuk el. A tojás is jól szállítható, pláne krém formájában, itt csak az előzetes hűtésről kell gondoskodni.

 Jöjjön akkor két piknik étel, ami pillanatok alatt elkészülhet, és a helyszínen csak kenyérre kell kenni, vagy megtölteni a tortilla lepényeket.

Zeller száras tojáskrém

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 4-5 szál halványító zeller
  • só, bors
  • 1 ek vaj
  • snidling, vagy petrezselyem zöld
  • + opcionálisan: kecskesajt, vagy rockfort sajt

A tojásokat megfőzzük, majd a kis lyukú reszelőn lereszeljük.

Hozzáadjuk a vajat, hogy jó krémes legyen, sózzuk, borsozzuk (esetleg tehetünk bele egy kevés mustárt is, de vigyázzunk, nehogy uralkodó íze legyen a krémben).

A zeller szárakat sós vízben megfőzzük, összeturmixoljuk, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Mikor már hideg a zellerpüré, hozzáadjuk a tojáskrémhez, vágunk hozzá snidlinget, vagy petrezselyemzöldet és összeállítjuk a krémet.

Jót tesz neki két óra pihenés a hűtőszekrényben, pirítóssal isteni.

Ha tovább szeretnénk gazdagítani tehetünk hozzá sajtot is, de ilyenkor vigyázzunk a mértékre, egy adagba 5 dkg-nál többet ne tegyünk.

Halas taco

Hozzávalók:

  • 4 db tortilla lepény
  • kb 50 dkg pontyfilé
  • 1 citrom vagy lime
  • 15 dkg vöröskáposzta/fehérkáposzta/sárgarépa reszelve
  • 2 dl görög joghurt
  • 2 ek liszt
  • só,bors
  • fűszerpaprika
  • 1 db avokádo
  • pici olaj a sütéshez

A pontyfilét falatnyi darabokra vágom, majd liszt, paprika, só, bors keverékében megforgatom, és forró olajon hirtelen kisütöm.

A káposztákat és a répát lereszelem, majd sózom, borsozom, hozzáadom fél citrom levét, és elkeverem a görög joghurttal. Pár percig állni hagyom.

A tortilla lapokat megtöltöm a káposzta salátával, teszek hozzá kb 4-5 db hal darabot, vágok rá vékony szelet avokádó darabokat, meglocsolom még citrom/lime lével és szalvétába csomagolva kínálom.