Ha arra is fordítunk egy kis figyelmet, hogy az elemózsiás tárolókba ne csak a megszokott szendvicsek kerüljenek egy kis gyümölccsel, hanem tudjunk valami újat is kínálni a famíliának, higgyék el, hogy az őszinte hála nem marad el – például visszafelé biztosan nem nekünk kell cipelni a kosarat, bár az már a könnyebbik út, hisz az ételt már mindenki maga viszi. A pocakban.
Pár alapanyag felhasználásával, komplett menüt állíthatunk össze, ami amellett, hogy egészséges, még ízletes is.
A haltól sem kell tartózkodni, ha azt a kirándulás előtti órákban sütjük ki, és elsőként fogyasztjuk el. A tojás is jól szállítható, pláne krém formájában, itt csak az előzetes hűtésről kell gondoskodni.
Jöjjön akkor két piknik étel, ami pillanatok alatt elkészülhet, és a helyszínen csak kenyérre kell kenni, vagy megtölteni a tortilla lepényeket.
Zeller száras tojáskrém
Hozzávalók:
- 4 tojás
- 4-5 szál halványító zeller
- só, bors
- 1 ek vaj
- snidling, vagy petrezselyem zöld
- + opcionálisan: kecskesajt, vagy rockfort sajt
A tojásokat megfőzzük, majd a kis lyukú reszelőn lereszeljük.
Hozzáadjuk a vajat, hogy jó krémes legyen, sózzuk, borsozzuk (esetleg tehetünk bele egy kevés mustárt is, de vigyázzunk, nehogy uralkodó íze legyen a krémben).
A zeller szárakat sós vízben megfőzzük, összeturmixoljuk, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Mikor már hideg a zellerpüré, hozzáadjuk a tojáskrémhez, vágunk hozzá snidlinget, vagy petrezselyemzöldet és összeállítjuk a krémet.
Jót tesz neki két óra pihenés a hűtőszekrényben, pirítóssal isteni.
Ha tovább szeretnénk gazdagítani tehetünk hozzá sajtot is, de ilyenkor vigyázzunk a mértékre, egy adagba 5 dkg-nál többet ne tegyünk.
Halas taco
Hozzávalók:
- 4 db tortilla lepény
- kb 50 dkg pontyfilé
- 1 citrom vagy lime
- 15 dkg vöröskáposzta/fehérkáposzta/sárgarépa reszelve
- 2 dl görög joghurt
- 2 ek liszt
- só,bors
- fűszerpaprika
- 1 db avokádo
- pici olaj a sütéshez
A pontyfilét falatnyi darabokra vágom, majd liszt, paprika, só, bors keverékében megforgatom, és forró olajon hirtelen kisütöm.
A káposztákat és a répát lereszelem, majd sózom, borsozom, hozzáadom fél citrom levét, és elkeverem a görög joghurttal. Pár percig állni hagyom.
A tortilla lapokat megtöltöm a káposzta salátával, teszek hozzá kb 4-5 db hal darabot, vágok rá vékony szelet avokádó darabokat, meglocsolom még citrom/lime lével és szalvétába csomagolva kínálom.