A közlemény szerint az ENSZ 1979-ban magyar javaslatra nyilvánította október 16-át az élelmezés világnapjává, az idén 41. alkalommal megtartott esemény célja, hogy felhívja a figyelmet az éhezés felszámolására, és összefogásra ösztönözzön.
Bár a probléma elsősorban a fejlődő országokat érinti, a fejlett országokban is számos olyan rászoruló él, akinek az élelmezését állami, önkormányzati, egyházi és civil szervezetek látják el. Az élelmiszeriparban és az élelmiszer-kereskedelemben képződő feleslegek is e karitatív szervezetek segítségével jutnak el a nélkülözőkhöz.
Ezzel szemben az emberek otthonaiban képződő élelmiszerfelesleg a szemetesben végzi. Az Európai Unió többi országához hasonlóan Magyarországon is ez teszi ki az élelmiszerveszteség legnagyobb hányadát. A Nébih a háztartási élelmiszerpazarlás csökkentése érdekében 2016-ban indította el a Maradék nélkül programját.

Az elmúlt évek nagy sikerére való tekintettel, idén is folytatódik a GasztroFok Siófokon! 2025-ben az esemény fővédnöke Fodor Noel, a Bocuse d’Or különdíjas siófoki fiatal gasztrotehetség!
A rendezvény idei fővédnöke Fodor Noel, Siófok ifjú tehetsége, a Bocuse d’Or 2024-es döntőjében a „Legszebb tál” különdíjat nyert magyar csapat tagja! A novemberi





