Összehozta a falu népét - Balaton Televízió hírportál

Összehozta a falu népét

Ábrahámhegyen az idei falusi disznóvágáson és kolbásztöltő versenyen minden eddiginél többen vettek részt. A 12. alkalommal megrendezett eseményre több százan érkeztek helyből és vidékről.

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a nyaralósok is leutaztak a faluba, hogy mulassanak egész nap. Kora reggel a művelődési ház udvarán vágták le a 220 kilós disznót, majd reggelire  több, mint 170 adag sült vér és máj csillapította az éhséget. Napközben Czirók Lajos hentes és mészáros diktálta az iramot, de bőven akadt segítsége a helyiek, nyaralósok közül. A civil egyesületek tagjai mind aktívan részt vettek a munkában és a versenyben. Idén a tavalyinál is több, 17 csapat jelentkezett, hogy a rendelkezésre álló húsból a legfinomabb kolbászokat készítsék el. A nyaraló tulajdonosok mellett és a lengyelországi testvértelepülés küldöttei sem maradtak ki a versenyből, a település csehországi barátai jóféle sörrel járultak hozzá a nap sikeréhez. Nevezési díjként fogópálinkával érkeztek mindannyian, megalapozva a hangulatot.

http:////www.youtube.com/watch?v=l2Lti6IUv6Q&feature=youtu.be

A zsűri véleménye szerint egy kivétellel remek kolbászok készültek, igaz, néhányba nem oda való fűszer is került. estig a disznó minden egyes porcikáját felhasználták, hogy aztán majd együtt még aznap elfogyasszák. Készült töpörtyű is, de a füstre nem tettek fére semmit. Napközben a Batsányi Táncegyüttes, valamint Jolly és Suzy szórakoztatta a résztvevőket.

Vacsorára orjaleves, toros káposzta, véres és májas, hurka, valamint sült kolbász került az asztalra, mintegy kétszázötven adagnyi. Az egyes fogások között a hangulatot a badacsonytomaji Ezüst Kűkapu Néptáncegyüttes és a helyi Jégmadár  nyugdíjas klub fellépése fokozta az esti mulatságra is hangolva egyben.