Balaton Televízió – A balatoni élmény portál!

2024. április 19., péntek

Izgalmas omlett sütés szabadtűzön – 3 pofonegyszerű omlett recept

A legjobb, ami egy tojással történhet, hogy omlett lesz belőle.
Bár erről biztosan megoszlanak a vélemények. A megrögzött rántotta rajongók, a buggyantott tojás fanok és akik a tojást legjobban feldolgozott formában szeretik, mint például egy sütemény alkotóelemeként…ők biztosan vitatkoznának ezzel.

Ám a tényekkel nem lehet, mert egy omlett akár egy következő életszakasz első állomását is jelentheti.Az élet ízei című filmben – egyik kedvenc filmem – sorsfordítóvá vált egy omlett, melynek megkóstolása után Madame Mallory (Helen Mirren) úgy dönt, hogy Hassant, az indiai bevándorlók fiát a szárnyai alá veszi és séfként alkalmazza Michelin-csillagos éttermében.
Ugye, hogy így másként nézünk máris arra a bizonyos omlettre?

Fotó: Pixabay

És, hogy miben különbözik ez az étel a rántottától?
Hát erre rengeteg válasszal tudok szolgálni:
– ezt nem kevergetjük, mint a rántottát, egyben hagyjuk sülni és az esetleges dúsító elemeket nem a tojás előtt, hanem félig megsült állapotban szórjuk rá
– félbe hajtva vagy feltekerve tálaljuk
– rakhatunk bele tejet, tejszín, esetleg tejfölt
– van, aki arra esküszik, hogy a tojásfehérjét ha habbá veri, akkor úgy kapunk tökéletes omlettet
– egyesek lisztet szórnak a tojásba, de szerintem az már lepény…
– egy gazdag omlett akár kiválthatja a főétkezést is, nem szabad rá csak reggeliként gondolni

Hát ennyiből már talán mindenki ki tudja választani magának a legmegfelelőbb fajtát.
Jómagam, Gyulával – a Szellemvárosok Magyarországon atyjával – követtünk el három merényletet az omlettek oltárán.
Szabadtűzön, jó pár konyhai eszközben hiányt szenvedve, de annál nagyobb lelkesedéssel álltunk neki – ja, és persze éhesen!
Omlettek egyszerűen, finoman:

Sajtos omlett:

– 3 tojás
– só, bors
– bármilyen reszelt sajt (jó maradék is a frigóból)
– petrezselyem

Zöldséges omlett

– 3 tojás
– só, bors
– újhagyma
– gomba
– kaliforniai paprika
– petrezselyem

Kolbászos-tarjás omlett

– 3 tojás
– só, bors
– lila hagyma
– kolbász
– főtt tarja
– petrezselyem

Mindhárom verzió elkészítése:

Zsiradékot hevítettünk egy serpenyőben, a tojásokat felvertük, sóztuk, borsoztuk, majd miután félig sütöttük a tojásokat, a hozzávalókat rászórtuk, majd félbehajtottunk a tojást, vagy feltekertük – bár ez nem sikerült a szabadban – aztán még mindegyiket felturbóztuk, feldíszítettük és puha kenyérrel megettük!

Madarász Ildikó

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

Felül kell vizsgálni a nádgazdálkodást

Az OVF tájékoztatása szerint a Balatont kezelő Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság költségvetésében a korábbi évekhez hasonlóan, bruttó 3 millió forintot tudtak elkülöníteni nádaratásra, amit pályázat útján vállalkozókkal

tovább olvasom »

Szólj hozzá!