A legjobb, ami egy tojással történhet, hogy omlett lesz belőle.
Bár erről biztosan megoszlanak a vélemények. A megrögzött rántotta rajongók, a buggyantott tojás fanok és akik a tojást legjobban feldolgozott formában szeretik, mint például egy sütemény alkotóelemeként…ők biztosan vitatkoznának ezzel.
Ám a tényekkel nem lehet, mert egy omlett akár egy következő életszakasz első állomását is jelentheti.Az élet ízei című filmben – egyik kedvenc filmem – sorsfordítóvá vált egy omlett, melynek megkóstolása után Madame Mallory (Helen Mirren) úgy dönt, hogy Hassant, az indiai bevándorlók fiát a szárnyai alá veszi és séfként alkalmazza Michelin-csillagos éttermében.
Ugye, hogy így másként nézünk máris arra a bizonyos omlettre?
És, hogy miben különbözik ez az étel a rántottától?
Hát erre rengeteg válasszal tudok szolgálni:
– ezt nem kevergetjük, mint a rántottát, egyben hagyjuk sülni és az esetleges dúsító elemeket nem a tojás előtt, hanem félig megsült állapotban szórjuk rá
– félbe hajtva vagy feltekerve tálaljuk
– rakhatunk bele tejet, tejszín, esetleg tejfölt
– van, aki arra esküszik, hogy a tojásfehérjét ha habbá veri, akkor úgy kapunk tökéletes omlettet
– egyesek lisztet szórnak a tojásba, de szerintem az már lepény…
– egy gazdag omlett akár kiválthatja a főétkezést is, nem szabad rá csak reggeliként gondolni
Hát ennyiből már talán mindenki ki tudja választani magának a legmegfelelőbb fajtát.
Jómagam, Gyulával – a Szellemvárosok Magyarországon atyjával – követtünk el három merényletet az omlettek oltárán.
Szabadtűzön, jó pár konyhai eszközben hiányt szenvedve, de annál nagyobb lelkesedéssel álltunk neki – ja, és persze éhesen!
Omlettek egyszerűen, finoman:
Sajtos omlett:
– 3 tojás
– só, bors
– bármilyen reszelt sajt (jó maradék is a frigóból)
– petrezselyem
Zöldséges omlett
– 3 tojás
– só, bors
– újhagyma
– gomba
– kaliforniai paprika
– petrezselyem
Kolbászos-tarjás omlett
– 3 tojás
– só, bors
– lila hagyma
– kolbász
– főtt tarja
– petrezselyem
Mindhárom verzió elkészítése:
Zsiradékot hevítettünk egy serpenyőben, a tojásokat felvertük, sóztuk, borsoztuk, majd miután félig sütöttük a tojásokat, a hozzávalókat rászórtuk, majd félbehajtottunk a tojást, vagy feltekertük – bár ez nem sikerült a szabadban – aztán még mindegyiket felturbóztuk, feldíszítettük és puha kenyérrel megettük!
Madarász Ildikó