Nőnap - három felvonásban - Balaton Televízió hírportál

Nőnap – három felvonásban

Mindenkinek máshogy alakul, mindenki máshogy éli meg. Három történet a nőnapról.

1.

– Ünnepled a nőnapot?
– Nem, nincs nőismerősöm! – mondja a 16 év körüli kamasz fiú.
– És…az anyukád?
– Hát, őt anyák napján kell megköszönteni! Nem?
– De, hát anyukád is nő! Nem?
– ???

2.

Hazaér a Nő a munkahelyéről. Már a lépcsőházi folyosón érzi, hogy valaki irdatlanul leégetett valamit. Egy halvány gondolat átsuhan az agyán, hogy reméli, hogy nem a 10 éves lánya kísérletezett a konyhában.
Ahogy újra nekiiramodik a következő lépcsősornak, a szag egyre csak erősödik.
– Remélem nem állt neki virslit sütni! – gondolja. – Remélem nem….
Hirtelen átsuhant az agyán, hogy milyen nap is van ma? – Jesszus, ma nőnap van!
Ekkorra ért oda a bejárati ajtajukhoz, ahonnan dőlt a kozmaszag.

Be sem akart menni. Várt két percet, hogy megnyugodjon, hogy elfogadja egy esetleges hétvégi konyhafestés gondolatát, pedig ki akart menni kicsit a Gönye tetőre megnézni a hóvirágokat, meg barkát szedni…

Fotó: Sárkány Zsolt

– A férjem meg akart lepni, valamit főzni akart. Biztosan egymilliószor felhívta az anyját, hogy merre kavarja a fakanalat, hogy mennyi ideig pároljon és hogy milyen szalvétát tegyen fel. Egész délután a konyhában szeletelt, eszközöket keresett, és próbálta bekapcsolni a villanytűzhelyet. Biztosan ideges, biztosan fáradt, tuti, hogy háromszor leizzadt, biztosan tiszta füst a haja. De rettentően büszke magára, hogy ő vacsorát sütött-főzött. Nekem! A gyerek is biztosan segített neki. Ez az ő kettőjük titkos projektje! Tehát örülni kell! Mosolyogni! Lelkendezni és hálásnak lenni. – mormogta magában.

És tényleg mosolygott a kozmaszagú bejárati ajtó előtt. Már azt a gondolatot is száműzte a fejéből, hogy mennyi lehet a mosatlan.
Színpadiasan hátrasimította a haját, megnyálazta az ajkait, és mosollyal a száján, jó hangosan beletette a kulcsot a zárba…

3.

A Nő állt az Árpád-hídi metrómegálló jobb oldali bejáratánál.
Fázott. Magában dohogott, hogy miért nem hallgatott az eszére, amikor ruhákat válogatott a mai délutánra, de a márciusi napsugár őt is megviccelte, a legvékonyabb kabátját választotta, ami kiemeli sudár alakját.
Elvégre ez az első és igazi randija! Szépen kifestette magát, vigyázva, hogy elkerülje Nelli osztálytársnője közönséges stílusát, visszafogott volt, de mégis csak húzott egy határozott fekete vonalat a felső szemhéja tövébe. Olyan Audrey Hepburn szerűre. Meg is volt elégedve a végeredménnyel. Csak a kabát!  Másikat kellett volna venni. Ebben meg fog fagyni.
Egyébként is, ha ideges, akkor fázni szokott. Harminc fokban is. Most csak 12 fok van, és a nap is már elindult a nyugati horizont felé.

Késik a pasi!
Élete első randijára úgy gondolta mellőz mindenféle női allűrt és csak azért is pontosan érkezik. Már 4 perce késik. Felültette? Közbejött valami? Elkapták bliccelés közben? Meggondolta magát? Mégsem gondolta komolyan?
16 éve minden tapasztalatát latba vetve kezdett el téziseket gyártani a késés okát illetőleg.
7 perce késik! Még úgy gondolta két percet vár és hazakullog.
Elkezdte nézni a járókelőket. Sokan rámosolyogtak, volt, aki elfordította a fejét, volt, aki a járdát nézte, volt, aki nagy virágcsokrokkal rohant valahova és észrevette a barkaárus kofákat.
Helyes, fejkendős nénikék ültek sorban, hirtelen ácsolt papírdobozaikon és csokorban virágot árultak. Nárciszokat, barkákat, fokföldi ibolyákat, néhányan pedig kis dobozban rejtegettek valamilyen különleges ajándékot. – Biztosan hóvirág! – gondolta.
Felnézett az égre, ahol épp egy utasszállító húzott el a feje felett. Sokáig nézte, majdnem el is szédült. Közben arra gondolt, hogy soha senkinek nem fogja majd elárulni, hogy élete eső randiján felültették, és ha elhúz a látóhatárról a repülő, akkor elindul haza…
Amikor a fejét újra visszahajtotta és megtette volna az első lépést a metró bejárat felé, akkor vette észre, hogy előtte áll a fiú és mosolyog.
– Remélem, meg tudod bocsájtani, hogy késtem 10 percet, de egyszerűen őrültek háza van a virágboltban….e nélkül, meg semmiképpen nem akartam jönni. – és elővarázsolt egy kedves, kör alakú csokrot a háta mögül. – Boldog nőnapot!

Fotó: Freepik

A Nő boldog volt, végre kapott levegőt, és talán már nem is fázott annyira.
– Ki is ment a fejemből, hogy ma nőnap van! Igazán kedves vagy!
Tényleg nem tudta, hogy ma nőnap van, mert neki ez a nap sokkal fontosabb üzenetet hordozott: életében először hívták randira…élete első, igazi, szereleme!

Madarász Ildikó

 

Iratkozz fel a Balaton-televízió Youtube-csatornájára!