Nemzetközi együttműködés

Az inváziós kagylófajok sorozatos megjelenése után nemzetközi együttműködésben vizsgálták a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) munkatársai az európai és észak-amerikai sekély tavak ökológiai állapotának átalakulását és regenerációs képességét – tájékoztatta a Eötvös Loránd Kutatási Hálózat.

Mint írják, az eredményekről szóló tanulmány az Ecosystems című folyóiratban jelent meg.
A kutatás megállapította, hogy az invazív fajok ökoszisztémára gyakorolt hatásai idővel gyengülnek, ugyanakkor ha több invázió egymást követi, ennek az ellenkezőjére lehet számítani.
A kutatók Dreissena fajok (Dreissena polymorpha, azaz vándorkagyló és Dreissena rostriformis bugensis, azaz kvagga kagyló) inváziójának lefolyását követték nyomon hét észak-amerikai és európai sekély tóban, köztük a Balatonban.
A szakemberek hét kulcsfontosságú ökoszisztéma-jellemző változását, többek között a két kagylófaj és táplálékuk, a fitoplankton mennyiségének alakulását, valamint a víz átlátszóságát hasonlították össze az inváziók előtt és azt követően.
A hosszú távú adatsorok elemzése alapján a vándorkagyló hatása az invázió utáni 5-10 évben volt a legjelentősebb, ezt követően azonban néhány ökoszisztéma-jellemző részleges helyreállást mutatott. De azokban a tavakban, ahol a kvagga kagyló kiszorította a vándorkagylót, az ökoszisztéma helyreállása elmaradt, az eredeti hatások felerősödtek, a fitoplankton mennyisége pedig erőteljesebben csökkent.
A kutatás fontos információt nyújt az ökoszisztémák invázió utáni dinamikájáról és megújulási képességéről, és ennek alapján javaslatok fogalmazhatók meg a kívánt állapotok visszaállítására – áll az ELKH közleményében.

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

Versmondással emlékeznek

A közlemény szerint a hétvégén 28. alkalommal lépnek színpadra a Kárpát-medencéből érkező középiskolás és felnőtt versmondók  Balatonszemsen, a  Latinovits Művelődési Házban, hogy verseléssel emlékezzenek az 1976.

tovább olvasom »

Másodszor is Zam Jam

Azt írták: a vízparti Mol színpadon Németh Jucival, Kiss Tiborral és Keleti Andrással lép fel a Budapest Bar, Presser Gáborral, valamint Karácsony Jánossal a Csík

tovább olvasom »

Szólj hozzá!