A gesztenye egészségre gyakorolt hatása rendkívül jó, ugyanis magas a szénhidráttartalma, így kiválóan helyettesíti a gabona,- és burgonyaféléket, illetve fehérjetartalma miatt a húst is kiválóan pótolja. Jót tesz a beleknek, sőt a cukorbetegenek is. Magas a vitamin,- és ásványi-anyag tartalma, és a glutén,- valamint a laktózérzékenyek is fogyaszthatják.
Ha vásárolunk, figyeljünk oda, hogy friss árut vegyünk, a keményebb darabokból vegyünk és hideg, párás helyen tároljuk a felhasználásig. Elkészítésének számos módja van, készülhet belőle leves, de még “hús”pogácsa is.
A tejszínes gesztenyekrémleveshez először 25 dkg natúr gesztenyemasszát lazítsunk fel 2 dl tejjel és 5 dl húsalaplével, majd ízesítsük sóval, szerecsendióval.
A húspogácsához először dinszteljük meg az apróra vágott 1 fej hagymát, zúzzunk hozzá egy gerezd foghagymát, 1 ek kakukkfűlevelet, adjunk hozzá 25 dkg felaprított csiperkét és jöhet a 17,5 dkg feldarabolt sült gesztenye. Sózzuk, borsozzuk 5 percig sütjük. A fele mehet a turmixba újabb 17?5 dkg sült gesztenyével, ezután pedig mehet vissza a serpenyőben maradt keverékhez egy tojás és 25 dkg mozzarella kíséretében. Formázzunk belőle kis pogácsákat, melyeket a hamburgerpogácsához hasonlóan süssünk meg. Tálaljuk fasírtként, vagy körtettel, vagy kedvünk szerint hamburgerpogácsában zöldségekkel, sajttal.
Tippek forrása: mindmegette.hu