Balaton Televízió – A balatoni élmény portál!

2025. szeptember 5., péntek

Milyen lesz az idei bor?

Egy hónappal tovább tartott a szüret.

Az idén három hónapon át tartott a szüret, az időjárás és a környezeti feltételek sok szempontból kedveztek a szőlőknek, amiből 17,8 millió kilogrammot dolgozott fel a badacsonyi és az egri borvidéken feldolgozóüzemekkel rendelkező Varga Pincészet.

Az 1993-ban alakult Varga Pincészet történetében korábban nem fordult elő, hogy a szüret három hónapon keresztül, augusztus elejétől október végéig tartson, ami lehetővé tette az optimális szőlőfeldolgozást – számolt be Varga Péter alapító tulajdonos. A szüret elhúzódásában az időjárás változásának, és néhány korai új fajta szőlőnek is szerepe van – tette hozzá.

Az országban a legtöbb, tavaly 14 millió darab palackos bort értékesítő pincészet – amelynek szőlőültetvényeiből 125 hektár található Badacsony környékén, 20 hektár Balatonaligán, és 55 hektár az Egri borvidéken – az idén 1,6 millió kilogramm saját termésű szőlőt dolgozott fel, a többit felvásárolta.

A pincészet által összesen feldolgozott 17,8 millió kilogrammnyi szőlő mennyisége 0,8 millióval marad el az előző évitől.

Ebből az évjáratból lehetőségük lesz mintegy 1,5-2 millió litert folyóborként is exportálni – tájékoztatott Varga Máté Péter ügyvezető tulajdonos. Közölte: a fehérboroknál kimagasló minőséggel számolnak mind az illatos, korai fajták, így a rozék, mind pedig a testes, késői szüretelésű fehér tételeik esetében, és lesznek emlékezetes vörösborok is a 2020-as évjáratból.

A 191 alkalmazottat foglalkoztató Varga Pincészet Kft. 2019-as árbevétele megközelítette az 5,8 milliárd forintot a cég közlése szerint.

 

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

Szólj hozzá!

300x250

Kövess minket Facebookon!

300x250

Kiemelt videó

300x250