Balaton Televízió – A balatoni élmény portál!

2024. április 19., péntek

Mikulásné gasztroajándékai gyerekeknek: Pillecukor recept és még 3 finomság

Az áruházak polcai már november elejétől zsúfolásig megteltek a mikulásokkal és angyalkákkal, persze csokoládé formájában. Ezzel elég rendes fejtörést adnak a szülőknek, akik kreatív fantáziájukat bevetve találnak ki sztorikat arra, hogy miért nem lehet ezekből a kosárba tenni. Persze valami ilyesmit azért mindenki szeretne a gyermek csizmijében látni….mert ugye a Télapó most is figyel!

Nekem már inkább felnőtt, mint kamasz gyerekeim vannak, de még ők is igénylik a csoki mikulást – a 46-os bakancsukba! De létezik egy másik út is, ha nem szeretnénk (csak) bolti édességekkel tömni a gyereket, hanem kreatívkodni is akarunk. Nah, ilyenkor születik mindenkiben meg a Mikulásné jellem, aki a gyerek lefekvése után nagyüzembe kapcsolja magát.

Ehhez nem kell minden gyerekkel megáldott, egy estére Télapó oldalbordájává átlényegült anyumanónak konyhatündérnek is lennie egyben: vannak olyan egyszerű, ugyanakkor nagyszerű receptek, amik tényleg finomak is.

És az édesség is lehet egészséges! Egy jó minőségű nádcukorból készült vajkaramella, amit házi tejjel főzünk össze, és legalább 80 %-os vajjal keverünk ki a végén, mentes minden adalékanyagtól, nagyüzemi zárófóliától. És csak 1 órát igényel a konyhában….Miért is ne arra fordítsuk ezt az időt, aki a legkedvesebb a számunkra: a gyermekünkre!

Nah, mielőtt túl pátoszos hangulatba kerülnék, íme néhány recept! Ha legalább egyet kipróbálunk, akkor elmondhatjuk magunkról, hogy megálltuk a helyünket Télapóné minőségben is…. és ha kihűlve és felkockázva már minen a csomagoló papírban….akkor bújjunk gyorsan a Télapó mellé a hitvesi ágyba, mert mint tudjuk, minden sarkvidéken nagy a hideg :).

Selyempapírba, celofánba is lehet ízlésesen csomagolni, akár kis zsákokat, akár két végükön megkötött, szaloncukorra hasonlító pakkokat is gyárthatunk. Vastagabb papírból pedig egyszerűen tekerhetünk tölcséreket, ezeket is megtölthetjük mindenféle jóval.

A finomságok elkészítését videón is megnézheted, Ki főz ma a Balatonnál? című műsorunk Gasztro ajándékok gyerekeknek című epizódjában.

Tejkaramella

Hozzávalók:

  • 7 dl. jó minőségű tej

  • 50 dkg. cukor

  • 8 dkg vaj (nem margarin)

A tejet a cukorral kb. 1 órát főzzük. Kb. 45 perc után már nem szabad magára hagyni, folyamatosan keverni kell, mert a cukor könnyen odakap. Ha már olyan sűrű, hogy ha egy hidegvizes pohárba cseppentve golyóvá alakul, illetve amikor már kavarásnál látszik a lábas alja, akkor adjuk hozzá a vajat, majd öntsük kiolajozott formába. Kb. 40 perc elteltével szeljük kockára és így hagyjuk teljesen hűlni, majd rakjuk hűtőszekrénybe.

Törökméz

Hozzávalók:

  • 20 dkg. cukor

  • 2 ek. méz

  • 1,5 tk. szódabikarbóna

A cukrot a mézzel karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a szódabikarbónát. Nagyon ügyeljünk rá, hogy miután hozzáadtuk a szódaport, utána már csak 1 percünk van, hogy az előre kiolajozott edénybe töltsük, mert szinte azonnal szilárdul. Ja, és valami fontos! Nagyon nagy lesz a térfogata, gyorsan felhabzik, így vigyázzon mindenki a kezére! Ha kihűlt, törjünk, vagy szeleteljünk belőle darabokat. Minél több benne a méz, annál puhább lesz.

Süti nyalóka

Hozzávalók:

  • 1 tojás

  • 5 dkg. vaj

  • 5 dkg. cukor

  • 5 dkg. liszt

  • 1 ek. tej

  • 1 dkg. kakaópor

  • 10 dkg. csokoládé

A csoki kivételével a hozzávalókat összekeverjük, és nyalóka formában kisütjük őket. Amikor teljesen kihűltek a sütik, akkor csokoládéba mártjuk, majd szórócukorral megszórjuk őket, vagy mókás pofikat rajzolunk rájuk színező cukorral.

Pillecukor (a nagy kedvenc)

Hozzávalók:

  • 15 dkg. cukor

  • 2 ek. méz

  • 50 ml víz

  • 8 g. zselatin

  • + 3 kanál víz

A cukorból, a mézből, illetve az 50 ml. vízből szirupot főzünk. A zselatint kikeverjük a 3 ek. vízzel, majd a forró szirupot lassan hozzáöntjük. A kész anyagot kb. 8 perc alatt habosra verjük, akkor jó, ha szép fehér és szinte felfut a robotgép keverő lapátjain. A sütőpapírral bélelt formát kiolajozzuk (lehet egy kisebb műanyag forma, vagy kicsi tepsi) és beleöntjük a ragadós masszát. Hűtőszekrénybe téve, kb. 3 óra alatt készre hűl. Éles ollóval kockára vágjuk, majd fele-fele arányú porcukor és étkezési keményítő elegyébe megforgatva készen is vagyunk. Persze lehet színezni ételfestékkel, vagy gyümölcslével készíteni, vagy ízesíthetjük narancshéjjal.

Madarász Ildikó

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

Felül kell vizsgálni a nádgazdálkodást

Az OVF tájékoztatása szerint a Balatont kezelő Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság költségvetésében a korábbi évekhez hasonlóan, bruttó 3 millió forintot tudtak elkülöníteni nádaratásra, amit pályázat útján vállalkozókkal

tovább olvasom »

Szólj hozzá!