Mi vezetett a rendszerváltáshoz?

Dokumentumgyűjtést indít a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum, a Szamizdat – Erjedés a felszín alatt című projekt során összegyűjtött anyagból a rendszerváltáshoz vezető folyamatok és a korszak történetét bemutató kiállítás megrendezését tervezik – tájékoztatta pénteken az MTI-t a gyűjteményt kezelő történész.

Petrik Iván elmondta, hogy a rendszerváltás felé mutató, a rendszer korlátai ellen ható, Veszprém városához vagy a megyéhez köthető valamennyi folyamat, esemény, szerveződés emlékanyagát gyűjtik. Ezzel kapcsolatos írott dokumentumot, fotót, hanganyagot vagy tárgyi emléket várnak.

Az összegyűjtött anyagból, valamint a Laczkó Dezső Múzeum szamizdat-gyűjteményének meghatározó darabjaiból kiállítás nyílik 2023-ban, a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa program keretében.

Hozzátette: a múzeum jelentős szamizdatanyagot vásárolt, illetve az állományába került a Petőfi Irodalmi Múzeum szamizdat-gyűjteményének egy része. Ezzel az ország egyik legfontosabb ilyen jellegű irategyüttese jött létre. A múzeum legújabb gyűjteményben megtalálhatóak a legismertebb szamizdat folyóiratok (Beszélő, Demokrata, Hírmondó,) példányai, valamint a legjelentősebb szamizdatkiadók (AB Független Kiadó, ABC Független Kiadó, Magyar Október Kiadó stb.) kötetei is. A magyar kiadványok mellett jelentős cseh és lengyel szamizdat is gazdagítja a gyűjteményt.

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

Kézilabdás Mikulás

Mivel az igazi Mikulás rendkívül elfoglalt, ezért három küldött adta át ajándékait. A kicsik kitörő örömmel fogadták a nagyszakállú követeit, a három magyar válogatott kézist:

tovább olvasom »

Egy cipősdoboznyi szeretet

A Balatonboglári Evangélikus Egyházközösség Balatonboglár várossal együttműködve ismét meghirdeti a “Cipősdoboz” akciót, amellyel a településen élő hátrányos helyzetű családoknak szeretne segítséget nyújtani. A cipősdobozba minden

tovább olvasom »

Szólj hozzá!

300x250

Kövess minket Facebookon!

300x250

Kiemelt videó

300x250

Iratkozz fel a Balaton legfrissebb híreiért

Adataid megadásával önkéntesen elfogadod, hogy a Triál Média Kft. részedre heti rendszerességgel hírlevelet küldjön, továbbá elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

© 2021 Balaton Televízió – Minden jog fenntartva!