Mi lesz veled görög falu? - Balaton Televízió hírportál

Mi lesz veled görög falu?

Sokan a település szégyenfoltjának tartják, ezért ledózerolnák. Mások szerint hangos bulikat szerveztek itt, ezért ők annak örülnek, hogy most nem üzemel. Megint mások szerint viszont igazi kuriózum a balatonfüredi görög falu, ezért a felújítás, újranyitás mellett voksolnának.

A városvezetésnek azonban egyértelmű szándékai vannak, szeretnék elbontani az egykori buliközpontot.

– Teljesen elkötelezett vagyok annak érdekében, hogy felszámoljuk a jelenlegi építészeti együttest. Az a tevékenység, amely évek óta zajlik a volt görög faluban, az nem érdeke Fürednek. A cél egyértelmű: el kell bontani a jelenlegi épületeket, meg kell szüntetni a szórakozónegyedet. Évek óta keresi az önkormányzat a helyzet megoldását. A bontást csak akkor tudjuk elérni, ha megszüntetjük a nyolcvannál több tulajdonost felölelő társasházat, amihez azonban minden érintett beleegyezése szükséges – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Bóka István polgármester, aki hangsúlyozta: a szórakozó negyed megszüntetése érdekében gőzerővel dolgoznak azon, hogy a kisajátítási eljárásnak megfelelő jogalapot találjon az önkormányzat.

– Egyeztettünk a kormányhivatallal, jogászokkal, az érintett ingatlan tulajdonosokkal, évek óta az elsődleges célok között szerepel a negyed felszámolása. Olyan új funkciót kell találni ennek a területnek, ami bevételt hoz a városnak, fedezi a kisajátítási eljárás miatti költségeket és hosszútávon is biztosítja a működést – tette hozzá a polgármester.

Jelenleg több mint nyolcvan tulajdonossal társasházként működik a közösség, amelyben az önkormányzatnak 41 százalékos tulajdonrésze van. De hiába a viszonylag nagy tulajdonrész, társasházat csak a tulajdonosok egyhangú döntése esetén lehet felszámolni.

Forrás: balatonfured.hu