Megmentenék az Eger-patakot

Nagyon durván lecsökkent a Balatont tápláló Eger-víz patak vízhozama, ezért annak megmentésére akciótervet dolgoztak ki – számolt be róla a veol.hu.

Még ebben a hónapban megkezdődik az Eger-víz patak megmentését célzó projekt. Az Eger-víz patak a Balatont tápláló 32 kilométer hosszú, a Déli-Bakonyban ered és egészen a Balaton-felvidékig, pontosabban a Balatonig csörgedezik.

Az utóbbi években a vízhozama jelentős lecsökkent és félő, hogy a következő években akár ki is száradhat. A folyamat megállítása érdekében tizenhárom település összefogott és együttes szeretnék megújítani a patakot.

Nagyvázsony, Pula, Öcs, Vigántpetend, Kapolcs, Taliándörögd, Monostorapáti, Hegyesd, Diszel-Tapolca, Gyulakeszi, Nemesgulács, Kisapáti, Szigliget – és a régióban lévő több civil szervezet is arra tette le a voksát, hogy az Eger-víz patak nem pusztulhat el, nem száradhat ki.

A témában már tartottak egy konferenciát is, ahol felvázolták a sürgető feladatokat, teendőket. Kiderült, hogy 2023 tavasza és ősze között Eger-víz napok címmel 13 különleges ökoművészeti szombatot rendeznek a falvakban és azok környékén. A patak mentén a vízzel összefüggő kiállítások, land art-installációk felállítására is kísérletet tesz a projekt. A falvak lakosságának bevonásával elindul a „pataktakarítás”, a helyi iskolákban pedig edukációs programok kezdődnek, a szervezők reményei szerint hagyományteremtő jelleggel.

Április 1-én, szombaton délelőtt szemétszedéssel folytatódik a települések patak menti területein és vizes élőhelyein. Április 29-én rendezik meg az első Eger-víz napot (Kultúra hídja, hídkultúra című projekt) Nagyvázsonyban. Április 24-én kezdődik a Híd – Tájművészeti Ösvény alkotótábor Kapolcson, harmincadikán pedig 11 képzőművész patak melletti alkotásainak avatása lesz Kapolcson, Vigántpetenden és Monostorapátiban.

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

Versmondással emlékeznek

A közlemény szerint a hétvégén 28. alkalommal lépnek színpadra a Kárpát-medencéből érkező középiskolás és felnőtt versmondók  Balatonszemsen, a  Latinovits Művelődési Házban, hogy verseléssel emlékezzenek az 1976.

tovább olvasom »

Másodszor is Zam Jam

Azt írták: a vízparti Mol színpadon Németh Jucival, Kiss Tiborral és Keleti Andrással lép fel a Budapest Bar, Presser Gáborral, valamint Karácsony Jánossal a Csík

tovább olvasom »

Szólj hozzá!