Balaton Televízió – A balatoni élmény portál!

2024. május 16., csütörtök

Különleges medvehagymás pite a Balaton háziasszonyától

Jelentem: begyűrűzött a medvehagyma a balatoni vásárcsarnokokba is.
Csokrosával lehet kapni az illatos zöld leveleket, melyek engem mindig főzésre csábítanak.
Persze, a medvehagyma akkor a legjobb, ha nem főzzük, hanem ha nyersen használjuk fel.

A medvehagyma valódi egészségbomba!
Tavaszi méregtelenítéshez ideális, mert tisztítja a gyomrot, a veséket és a vért, illetve gátolja a rögképződést. A vérnyomást és a koleszterinszintet is csökkenti, de nagyvárosi embereknek igazán ólommentesítő hatása miatt ajánlott. Íze és illata a fokhagymáéra emlékeztet, ám hatása az utóbbinál jóval nagyobb: vírus- és baktériumölő hatóanyagai tizenkétszer erősebbek a fokhagymáénál! Köhögésre, gyomorproblémákra gyakran ajánlják.
Csak egyre kell figyelni: ha a medvehagymát nyersen esszük, abban az esetben mindenképp gondoskodjunk arról, hogy a párunk is fogyasszon belőle, mert igen erős illata, és íze miatt a hitvesi csóknál tolakodó lehet a nem fogyasztó számára! Ugye nem kell tovább magyaráznom!

Szóval a medvehagyma!
Siófokon végeztem egy kis közvélemény-kutatást a medvehagymáról.
Jelentem jól vizsgáztak a siófokiak, mert a megkérdezettek közül csak egy nem ismerte fel a növényt, illetve szinte mindenki kóstolta már különböző formákban.
Persze a pogácsa volt a befutó!Amiben tényleg finom, de csak abban az esetben, ha nem adagoljuk túl a medvehagymát. Tehát csak csínján vele!

Én pestot készítettem belőle, illetve egy finom pitét, aminek a receptjét itt olvashatjátok:

Medvehagymás-lazacos pite

Hozzávalók:
Tészta:
30 dkg. liszt
15 dkg. vaj
1 tojás

Töltelék:
1 csg. újhagyma
20 dkg. túró
1 csg krémsajt
0,5 csokor medvehagyma
só, bors
2 tojás
1 dl tejszín
kb. 5 dkg. füstölt lazac

A tészta hozzávalóiból pite tésztát gyúrunk és legalább két órára a hidegre tesszük.
A töltelékhez vajon megpároljuk az újhagymát és a nagyobb darabokra vágott medvehagymát, majd hozzáadjuk a túrót, a krémsajtot. Majd sózzuk, borsozzuk és hirtelen beforraljuk a tejszínnel, majd levesszük a tűzről.
Ha kicsit hűlt, hozzákeverünk 1 tojást.
A tésztát kinyújtjuk és pite formába téve, a közepét megszurkálva, elősütjük – kb. 10 perc.
Majd hozzáadjuk a tölteléket, belecsipkedjük a lazacot és a közepébe mélyedést képezve beleütünk egy tojást.
kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Jó étvágyat!

Madarász Ildikó

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

Felül kell vizsgálni a nádgazdálkodást

Az OVF tájékoztatása szerint a Balatont kezelő Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság költségvetésében a korábbi évekhez hasonlóan, bruttó 3 millió forintot tudtak elkülöníteni nádaratásra, amit pályázat útján vállalkozókkal

tovább olvasom »

Szólj hozzá!