Balaton Televízió – A balatoni élmény portál!

2024. április 19., péntek

Levendulás receptek 2.

Főzzünk levendulával! Nyilván ilyenkor felvetődik a kérdés, hogy jó-jó, de mit? Szörpöt már ittam, lekvárt már ettem. Mi lehet még levendulás?

A válaszom: szinte bármi!

A levendulát ízesítésre, színesítésre, és dekorációként is felhasználhatjuk a konyhában, mert ehető virág.

Íme néhány kipróbált recept az én konyhámból.

Mediterrán fűszer só

Hozzávalók:

15 dkg nagy szemű tengeri só

1 teáskanál rozmaring

1 teáskanál kakukkfű

1 teáskanál majoranna

1 babérlevél összezúzva

1 teáskanál szárított levendulavirág

fél teáskanál fűszerkömény

Elkészítés:

A fűszereket összeállítjuk és jöhet a só. Jól összekeverjük, üvegbe tesszük, csomagoljuk.

Mihez jó? Nos, halak fűszerezésére, rostonsült csirkemell ízesítésére, grillezett sajtok és zöldségek pikánssá tételéhez. A mediterrán bárányhoz, sült zöldségekhez, szárnyashoz, esetleg malachoz vagy nyúlhoz, de nem vadhoz.

Levendulás kekszek

Hozzávalók:

6,5 dkg kristálycukor

1 evőkanál szárított levendulavirág (én a dupla adaghoz 1,5 evőkanállal használtam)

14 dkg vaj

1 teáskanál reszelt citromhéj

24 dkg liszt

3 tojássárgája

1 csésze kristálycukor a kekszek díszítéséhez

Elkészítés: A szobahőmérsékletű vajat a cukorral és a levendulával habosra keverem, majd a tojások sárgáit egyenként hozzádolgozom a robotgéppel. Belekeverem a citromhéjat és a lisztet is, aztán kézzel alaposan összegyúrom és fél órát pihentetem a hűtőben.

Kb. fél-1 cm vastagra nyújtom a tésztát és tetszőleges formával kiszaggatom, kristálycukorban megforgatom őket (jobban mondva csak a sütik tetejét), és sütőpapírral bélelt tepsibe téve, előmelegített sütőben megsütőm őket.

Nálam 160 fokon kb. 6-8 percig sültek, de érdemes figyelni, mert gyorsan barnul a szélük.

dav

Levendulás túrópuding

Hozzávalók:

60 dkg zsírszegény tehéntúró

20 dkg natúr görög joghurt

1,5 dl tej

15-20 dkg. cukor

1 citrom reszelt héja

1 vaníliás cukor

2-3 teáskanál szárított levendulavirág

15 g zselatinpor (1,5 tasak)

Elkészítése: A túrót villával áttörjük, majd kikavarjuk annyi joghurttal, amennyitől krémes állagú és csomómentes lesz.

Ízesítjük a cukorral, a vaníliával, a reszelt citromhéjjal és a levendulával. A tejet a zselatinporral elkavarjuk, majd lassú tűzön, kavargatva felmelegítjük, hogy a zselatin feloldódjon. Ezután hozzákavarjuk a túróhoz, majd a masszát kisebb desszertes tálakba tesszük. Hűtőszekrénybe rakjuk, amíg teljesen megdermed (legalább 2 óra), majd néhány percre meleg vízbe állítjuk, hogy könnyen ki tudjuk borítani a formából. Ha nem sikerülne, akkor késsel kissé lazítsuk meg az oldalát, és enyhén ütögessük meg az edény alját.

Szerző és szöveg: Madarász Ildikó

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

Felül kell vizsgálni a nádgazdálkodást

Az OVF tájékoztatása szerint a Balatont kezelő Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság költségvetésében a korábbi évekhez hasonlóan, bruttó 3 millió forintot tudtak elkülöníteni nádaratásra, amit pályázat útján vállalkozókkal

tovább olvasom »

Szólj hozzá!