Persze ha valaki a férjemet kérdezi meg, az alábbiakat fogja válaszolni: ki nem állhatom a tömény illatát, nem értem, mi a szép az egy szál levendulában. Illatpárnák? Na, ne viccelj! A konyhában? Jöhet!
Nos, lehet imádni, lehet utálni, de a levendula mindenki életében jelen van, vagy így, vagy úgy…
A levendula fesztiválok alkalmával lehet ismerkedni, kikapcsolódni, feltöltődni és persze szüretelni az éves levendula mennyiséget, amit a háztartásunkba szeretnénk.
Az idén magam is voltam egy levendula fesztiválon, ahol a levendula felhasználását népszerűsítettem a konyhában!
Lehet, hogy csodálkozol, de levendulát nem csak a fürdőszobában, a ruhásszekrényben, illetve a falon, dekorációk formájában lehet otthon használni, hanem a konyhában is igazi szupersztár.
Ne szaladjunk előre, pár szó még a levenduláról: A tudományos és a népi gyógyászat is elismeri a levendula gyógyhatásait, kívül-belül kezelhetjük vele magunkat, sőt, pompás lila színét és ízét ételekben is felhasználhatjuk.
A levendula nyugtató, lazító, fertőtlenítő hatása közismert, nemcsak fejfájás, hanem levertség és stressz ellen is hatásos, sőt, a hirtelen hangulatváltozások kiegyensúlyozására is beválik. Amellett, hogy oldja a feszültséget, élénkítő és serkentő hatású is egyben. Gyakran alkalmazzák nyugtalanság, alvászavarok, idegi alapú gyomor- és bélbántalmak kezelésére, elősegíti többek között az egészséges, felfrissülést hozó alvást. Epetermelést fokozó, emésztést elősegítő, görcsoldó, szélhajtó, vizeletürítést elősegítő hatással is rendelkezik.
Tehát mire is tudjuk felhasználni a konyhában?
- A provence-i fűszerkeverék egyik alapja a levendula, így ezáltal húsokat is ízesíthetünk vele
- Ha levendulát összekeverünk kristálycukorral, pár napig hagyjuk állni, remek aromás lesz
- Ha a levendulát kávédarálóval kristálycukorral ledaráljuk, akkor máris megvan a sütik remek ízesítője, a levendulás porcukor, de isteni egy sima tejbegrízen is
- Készíthetsz belőle limonádét
- Ízesíthetsz vele lekvárokat, sajtokat
- Nálunk most a levendula szörp a király
- A kész levendulaszörp számtalan édesség remek ízesítője, pl. grízpuding
- Kandírozva bármilyen édesség kitűnő díszítője, de szárítva, illetve nyersen is fogyasztható, és remek dekor virág
Készítettem cseresznyés-levendulás pitét, levendula tortát, levendulás grízpudingot, levendulás kekszeket, levendulás zselét, levendulás túrókrémet, fűszerkeveréket, díszítettem a gyerekekkel linzereket…stb.
És, hogy a levendula finom-e?
Hát persze, hogy az, csak egyetlen szabályt kell szem előtt tartani: a kevesebb mindig több!
Tehát a hozzáadott levendula mennyiséggel vigyázzunk, mert könnyen uralkodó, kellemetlen ízzé válhat, sőt szappanos ízhatást is tapasztalhatunk, így tönkretéve a készített ételt. Persze azért egy csipet, senkinek és semminek sem árt!
Szerző és fotók: Madarász Ildikó