Látogass el római kori villába!

Újra megnyitotta kapuit a Balaton-felvidék kiemelkedő jelentőségű kulturális öröksége, hazánk egyik legnagyobb római kori magánbirtoka a felújított balácai Villa Romana.

A Magyar Nemzeti Múzeum védett műemléki telephelye Nemesvámos határában található, egy kőhajításnyira Veszprémtől vagy akár a Balatontól. Ide (is!) el kell látogatnod, ha a geoparkban jársz!

A balácai Villa Romana a Magyar Nemzeti Múzeum védett műemléki telephelye, és mintegy 56 hektáron terül el. A római kori villagazdaság területéről négy egyedülálló mozaik került elő, ebből az egyik a múzeum Római Kőtárában látható.

A fejlesztés első ütemében az elektromos hálózatot és a világítást korszerűsítették, szellőztető rendszert alakítottak ki, a padló pedig új burkolatot kapott. Utóbbinál fontos szempont volt, hogy biztosítsák az eredeti, 1700 éves padló szellőzését, de az eredeti római padlót is megidézzék, ezért arra hasonlító, de modern terrazzo lapokat használtak.

A belső udvaron egy 1600-1700 éves falfestmény található, amit üvegfal véd. Ezt úgy alakították át, hogy továbbra is közelről szemügyre vehető legyen, de ne váljon steril „vitrintárggyá”. A második ütem során a teljes tetőszerkezet megújult, egy körülbelül 2000 négyzetméteres fémszerkezetű és -héjazású védőtetőt alakítottak ki.

A fejlesztés a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretein belül történt, 500 millió forintból.

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

Hamvas Bélára emlékeznek

A pénteken és szombaton zajló, a Hamvas Béla Asztaltársaság által szervezett rendezvény küldetése Hamvas Béla szellemiségének felidézése és értelmezése. A rendezvénysorozat a hagyományos “ráolvasással” kezdődik:

tovább olvasom »

Szólj hozzá!

300x250

Kövess minket Facebookon!

300x250

Kiemelt videó

300x250