Balaton Televízió – A balatoni élmény portál!

2024. április 26., péntek

Különleges bodzaleves recept a Balaton háziasszonyától

Ha valamikor, akkor most van itt a bodza szezon kellős közepe!
Anyukám régen még csak kétféle dolgot készített a bodzából: szörpöt és néha palacsintatésztába forgatva kisütötte, bár ezt inkább csak az apukánk szerette, mert nekem mindig valahogy nagyon zsírosnak hatott.
Bodzaszörpöt én ma már nagyüzemben teszek el, évente vagy 60 litert, de higgyék el, hogy karácsonyra mindig el kell dugni pár üveggel, mert egyszerűen míg van, a gyerekeim nem isznak sima vizet, csak ezt…
De nagyon kevesen tudják, hogy a bodzából rengeteg mindent lehet készíteni.
Balatonfenyvesen tartottam bodzanapot, ahova is 14-féle finomsággal készültem.
Persze egy laikus most tágra nyílt szemekkel olvassa a számot, de higgyék el, hogy nagyon bele lehet melegedni a bodzázásba.
De hogy minek volt a legnagyobb sikere?
A bodzalevesnek!
Képzeljenek el egy atom bodza ízű, hűs, krémes levest, amiben mazsolák és tojáshabok úszkálnak, megbolondítva egy kis mentalevéllel!
Naná, hogy a nyárias melegben ez fogyott a legjobban.
Persze, mindenképp szót kell említenem a bodzás chiamag pudingról a bodzás grízpudingról, ami szintén úgy fogyott, hogy hüledezések közepette tűnt el a szájakban.
Ha ötleteket várnak tőlem, akkor íme:
– bodzás muffin
– bodzás túrós
– bodzás tejpite
– bodzás babos süti
– bodzás turmix
– bodzás fánk
Mivel nekünk is legjobban a leves ízlett, íme a receptje!
Még legalább két hétig lehet bodzát vadászni, így legalább kétszer – háromszor el lehet készíteni! Bodzára fel!

Bodza leves

Fotó: Madarász Ildikó

Hozzávalók:

– kb. 15 bodza-ernyő
– kb. 3-4 l. víz
– ízlés szerint cukor, vagy barna cukor, vagy méz
– vaníliás puding por – fontos, hogy jó minőségű legyen – 2 db.
– kb. 3 dl. krémes görög joghurt
– kb. 2 dl tej
– 5-6 mentalevél
– egy csomag mazsola
– 2 db. tojás
– 1 kanál vaníliás cukor
Elkészítés

A bodzavirágokat rakjuk a hideg vízbe és szép lassan forraljuk fel. Kb. 5 percnyi forralás után zárjuk le a hőforrást és hagyjuk kb. 20 percig állni, majd szűrjük le.
Az így kapott bodzalét aztán újra rakjuk fel a tűzre és forraljuk újra fel.
Míg felforr, addig a pudingot keverjük el a joghurttal és a tejjel, majd ezzel habarjuk be a levest.
A mazsolákat rakjuk a levesbe és főzzük puhára.
A tojásokat válasszuk el és a fehérjét egy pici sóval és a vaníliás cukorral verjük fel és főzzük bele a csendesen fővő levesbe.
A legvégén a mentát is beledobhatjuk.
Lehűtve tálaljuk.

Ha chiamag pudingot akarunk készíteni, akkor annyi a dolgunk, hogy a tejbe belefőzünk jó pár bodzavirágot és kis ideig állni hagyjuk, majd leszűrjük és ugyan úgy járunk el, mintha mondjuk mandula, vagy kókusztejbe raknánk bele a magot.
Aki nem tudná az arányosságot, annak íme: 1 rész mag, 6 rész tej. Így lesz másnapra tökéletesen pudingszerű.

Madarász Ildikó

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

Felül kell vizsgálni a nádgazdálkodást

Az OVF tájékoztatása szerint a Balatont kezelő Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság költségvetésében a korábbi évekhez hasonlóan, bruttó 3 millió forintot tudtak elkülöníteni nádaratásra, amit pályázat útján vállalkozókkal

tovább olvasom »

Szólj hozzá!