Krumpli variációk baconnel - Balaton Televízió hírportál

Krumpli variációk baconnel

Sokak kedvence krumpli. Ez a leggyakrabban választott köret, amit általában húsok mellé fogyasztunk.

Azért is szeretjük, mert a burgonya sokoldalú, és számtalan formában kínálhatjuk.

Azt viszont kevesen tudják, hogy ez a zöldség nem csak szerényen megbújó másodhegedűs lehet, hanem egy kis ötlettel, találékonysággal, no meg kevés időráfordítással, főszerephez is juthat egy olyan formában, amitől garantáltan mindenkinek leesik az álla.

 A bacon a krumpli legjobb barátja. Jól állnak egymásnak, harmonizálnak egymással, kiegészíti egyik a másikat. Ebből a barátságból mi csak profitálhatunk, hisz a végeredmény tekintetében minden esetben mi állunk a másik oldalon: mi kapjuk a dicsérő szavakat, és bennünket szolgál a kulináris élmény az elfogyasztásakor.

Lepjen meg egy férfit rózsával, baconös krumpli rózsával, és a teremtés koronái hálásak lesznek a gesztusért.

Amennyiben még tekergetni sincs kedvünk, de találunk a hűtőszekrényben maradék sajtot, esetleg felvágottat, vagy sonkát, és van pár szem krumpli, és legalább egy hagyma a spájzban, akkor máris kész a remekbe szabott vacsora, hisz csak sütögetni és töltögetni kell a csodás produktumért. Viszont, ha tényleg van egy kicsivel több idejük, akkor legalább egyszer próbálják ki a krumpli gombócot, baconbe tekerve. Ha egyszer elkészítették, higgyék el, felkerül a családi kínálatba.

Krumpli rózsa baconnel

Hozzávalók:

4 szem közepes burgonya

6 rózsához 12 szelet bacon

0,5 dl olívaolaj

só, bors, kakukkfű, rozmaring

1 duci gerezd fokhagyma

A krumplikat megpucoljuk, majd nagyon vékony szeletekre vágjuk. Az olajhoz hozzáadjuk a fűszereket és a zúzott fokhagymát. Fogunk két szelet bacont és egymással mellé rakva kiterítjük, majd jöhetnek a krumpliszeleteket és egymással fedésbe rakva rárakjuk a szalonnára, megkenjünk a fűszeres olajjal, és óvatosan feltekerjük. Muffin formába rakva, 200 Celsius fokos sütőben szép pirosra sütjük.

Krumpligombóc baconnel

Hozzávalók:

4-5 szem közepes krumpli

1 tojás

0,5 dl olaj

fél bögre liszt

só, bors, szerecsendió

15 dkg gomba

12 szelet bacon

10 dkg füstölt sajt

 

A burgonyákat puhára főzzük, krumplinyomon áttörjük, majd teljesen kihűtjük. Ha teljesen hideg, akkor hozzáadjuk a tojást, sózzuk, borsozzuk, reszelünk hozzá szerecsendiót, megszórjuk a liszttel, majd a sajt felét reszelve, a gombákat pedig nagyon apró darabokra vágva tesszük hozzá, végül pedig az olajat is. Az egészből jól formázható masszát kell kapni, amikből nagyobb diónyi gombócokat készítünk. A gombócok közepébe elrejtünk egy kis kocka sajtot, a másik fél sajt felhasználásával. A gombócokat beburkoljuk a baconnel és egy hőálló tálba szépen egymás mellé rakva megtöltjük a tálat. Közepesen meleg sütőbe téve szép ropogósra sütjük tejföllel tálaljuk.

Madarász Ildikó