Azért is szeretjük, mert a burgonya sokoldalú, és számtalan formában kínálhatjuk.
Azt viszont kevesen tudják, hogy ez a zöldség nem csak szerényen megbújó másodhegedűs lehet, hanem egy kis ötlettel, találékonysággal, no meg kevés időráfordítással, főszerephez is juthat egy olyan formában, amitől garantáltan mindenkinek leesik az álla.
A bacon a krumpli legjobb barátja. Jól állnak egymásnak, harmonizálnak egymással, kiegészíti egyik a másikat. Ebből a barátságból mi csak profitálhatunk, hisz a végeredmény tekintetében minden esetben mi állunk a másik oldalon: mi kapjuk a dicsérő szavakat, és bennünket szolgál a kulináris élmény az elfogyasztásakor.
Lepjen meg egy férfit rózsával, baconös krumpli rózsával, és a teremtés koronái hálásak lesznek a gesztusért.
Amennyiben még tekergetni sincs kedvünk, de találunk a hűtőszekrényben maradék sajtot, esetleg felvágottat, vagy sonkát, és van pár szem krumpli, és legalább egy hagyma a spájzban, akkor máris kész a remekbe szabott vacsora, hisz csak sütögetni és töltögetni kell a csodás produktumért. Viszont, ha tényleg van egy kicsivel több idejük, akkor legalább egyszer próbálják ki a krumpli gombócot, baconbe tekerve. Ha egyszer elkészítették, higgyék el, felkerül a családi kínálatba.
Krumpli rózsa baconnel
Hozzávalók:
4 szem közepes burgonya
6 rózsához 12 szelet bacon
0,5 dl olívaolaj
só, bors, kakukkfű, rozmaring
1 duci gerezd fokhagyma
A krumplikat megpucoljuk, majd nagyon vékony szeletekre vágjuk. Az olajhoz hozzáadjuk a fűszereket és a zúzott fokhagymát. Fogunk két szelet bacont és egymással mellé rakva kiterítjük, majd jöhetnek a krumpliszeleteket és egymással fedésbe rakva rárakjuk a szalonnára, megkenjünk a fűszeres olajjal, és óvatosan feltekerjük. Muffin formába rakva, 200 Celsius fokos sütőben szép pirosra sütjük.
Krumpligombóc baconnel
Hozzávalók:
4-5 szem közepes krumpli
1 tojás
0,5 dl olaj
fél bögre liszt
só, bors, szerecsendió
15 dkg gomba
12 szelet bacon
10 dkg füstölt sajt
A burgonyákat puhára főzzük, krumplinyomon áttörjük, majd teljesen kihűtjük. Ha teljesen hideg, akkor hozzáadjuk a tojást, sózzuk, borsozzuk, reszelünk hozzá szerecsendiót, megszórjuk a liszttel, majd a sajt felét reszelve, a gombákat pedig nagyon apró darabokra vágva tesszük hozzá, végül pedig az olajat is. Az egészből jól formázható masszát kell kapni, amikből nagyobb diónyi gombócokat készítünk. A gombócok közepébe elrejtünk egy kis kocka sajtot, a másik fél sajt felhasználásával. A gombócokat beburkoljuk a baconnel és egy hőálló tálba szépen egymás mellé rakva megtöltjük a tálat. Közepesen meleg sütőbe téve szép ropogósra sütjük tejföllel tálaljuk.
Madarász Ildikó