Balaton Televízió – A balatoni élmény portál!

2024. április 21., vasárnap

Kreatív Brazília

Kurt Klagsbrunn/Fotókiállítás Brazíliáról és A száműzetés öröksége címmel két, egymáshoz kapcsolódó tárlat nyílik pénteken a magyarországi brazil nagykövetség szervezésében a veszprémi Művészetek Háza/S-stúdióban.

Az egyik kiállítás Kurt Klagsbrunn brazil fotóművész munkásságából ad ízelítőt, bepillantást engedve a dél-amerikai országba az első világháború elől menekültként érkezettek új életkezdésébe. A száműzöttek öröksége (1933-1945) című tárlat Brazíliába menekültek életrajzát mutatja be – közölték a szervezők kedden az MTI-vel.
A kiállításokat Susan Kleebank, Brazília magyarországi nagykövete nyitja meg.
Mint a közleményben kiemelték, az osztrák, zsidó származású Kurt Klagsbrunn (1918-2005) maga is a második világháború idején emigrált Bécsből Brazíliába, ahol menedéket és a háború után új hazát talált.
“Érzékenységével és humorérzékével mindig új nézőpontot fedezett fel az emberekkel, a tájjal és a kultúrával kapcsolatban, és neki köszönhetően a brazilok is újszerű látásmódot alakítottak ki hazájukról. Ez a kiállítás ezt a látásmódot a művész 1940 és 1960 között készült fotóin keresztül mutatja be” – idézte a közlemény Susan Kleebank nagykövetet.
A mostani tárlatra kiválasztott fényképek tanúi annak a folyamatnak is, amelynek során a menekültek, akik arra kényszerültek, hogy mindent hátrahagyjanak, megtalálják az eszközöket, hogy újraépítsék érzelmi és szakmai kapcsolataikat azon a földön, amely menedékül szolgált nekik.
“A sorozat képei közéletet és magánéletet, politikát és gazdaságot, gazdagokat és szegényeket, vidéki falvakat és nagyvárosokat ábrázolnak, amelyek sokszínű és ösztönző módon keverednek egymással” – emelte ki a két kurátor, Marta és Victor Klagsbrunn.
A száműzetés öröksége (1933-1945) – Brazíliában maradandót alkotó II. világháborús menekültek című kiállítás a brazil nagykövetség és a brazíliai Stefan Zweig Ház közös szervezésében jött létre a Leonardo Dourado által 2015-ban rendezett Száműzöttek dala (Canto dos Exilados) című dokumentumfilm-sorozat, valamint A nácizmus és a fasizmus elől Brazíliába menekültek szótára (Dicionário Biográfico dos Refugiados do Nazifascismo no Brasil) képei és életrajzi tájékoztatói alapján.
A szótár a Stefan Zweig Ház gondozásában jelent meg 2021-ben, és az említett időszakban Brazíliába érkezett csaknem 15 ezer menekült közül háromszáz életrajzát mutatja be. A mostani tárlat 38 külföldi, többségükben európai zsidó menekültet mutat be, akik kiemelkedőt és maradandót alkottak Brazíliában, többek között a zene, a fotóművészet, a színház, az irodalom, a műfordítás, a közgazdaságtan, a tudomány, a vizuális művészetek vagy a labdarúgás területén.
Tizenketten Magyarországról indultak, ahonnan Németország, Lengyelország, Ausztria, Olaszország, Franciaország és Ukrajna után az egyik legnagyobb számban érkeztek menekültek Brazíliába. A tizenkét magyar menekült életét és brazíliai munkásságát külön teremben tekinthetik meg a látogatók.
Az S-stúdiónak a Veszprém – Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében megújult Simoga-ház ad otthont. A száműzetés öröksége (1933-1945) – Brazíliában maradandót alkotó II. világháborús menekültek című kiállítás szeptember 29-ig tekinthető meg az S-stúdióban.

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

Felül kell vizsgálni a nádgazdálkodást

Az OVF tájékoztatása szerint a Balatont kezelő Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság költségvetésében a korábbi évekhez hasonlóan, bruttó 3 millió forintot tudtak elkülöníteni nádaratásra, amit pályázat útján vállalkozókkal

tovább olvasom »

Szólj hozzá!