Balaton Televízió – A balatoni élmény portál!

2024. június 24., hétfő

Kortárs cirkuszi előadások

Together! címmel formabontó kortárs cirkuszi előadásoknak adnak otthont Veszprém közterei szeptember 17. és 23. között 4 ország 25 cirkuszművészének részvételével, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) program részeként, a budapesti Inspirál Cirkuszközpont szervezésében.

A VEB2023 EKF programsorozat immár a nyolcadik hónapján is túl van, és elmondható, hogy Európa Kulturális Fővárosai közül eddig a legsikeresebb – hangsúlyozta a Together! sorozat keddi budapesti sajtótájékoztatóján a területfejlesztési miniszter.
Navracsics Tibor elmondása szerint ugyanis az eddigi tapasztalatok alapján az EKF programsorozatok általában harmadával növelik a rendező városba látogatók számát. Veszprém és térsége azonban idén 92 százalékkal több belföldi és 56 százalékkal több külföldi vendéget fogadott eddig – jegyezte meg.
Mint kiemelte, a VEB2023 EKF programsorozat tágabb értelemben gondol a kultúrára. A szervezők szerint ide tartozik minden, ami a közösség építését szolgáló tevékenység: a művészetek mellett a gasztronómia vagy az olyan infrastrukturális beruházások, amelyek a jövőben közösségi találkozópontként tudnak működni.
A hátralévő hónapok rendezvényei is azt célozzák, hogy minél több olyan programelem jöjjön létre, amely ökológiai és társadalmi szempontból is fenntarthatónak bizonyul – emelte ki Navracsics Tibor.
Gallyas Veronika, az Inspirál Cirkuszközpont és a Magyar Zsonglőr Egyesület vezetője hozzátette, a Together! cirkuszművészeti sorozat egyediségét az adja, hogy az előadások az adott térre komponálva, a közönség bevonásával jönnek létre.
A veszprémi sorozat nemzetközi csapatában a magyar művészek mellett részt vesznek a Kijevi Cirkuszakadémia művészei, valamint görög artisták a Monokyklo stúdió szervezésében, a művészeti munkát pedig a francia Albin Warette, a toulouse-i cirkuszegyetem drámatanára, színész és színházi rendező vezeti.
A Together! cirkuszünnep keretében lesz majd rendhagyó cirkuszi városnézés artistákkal, valamint faltánc a várfalon és a Függőkertben. A Jutasi úti lakótelep ad otthont az Eleven Cirkuszi Múzeumnak, szeptember 23-án pedig Veszprém belvárosában tartják a Nagy Finálét.
Mind a négy előadás köztéren valósul meg, nyilvános próbák, majd esti fellépések formájában, amelyeket a járókelőket bevonó aktivitások kísérnek, a közönség így tanúja vagy akár résztvevője lehet a művészi alkotásnak. “A cirkuszi mozgás – a légi- és talajakrobatika, egyensúlyozás, zsonglőrködés – nyelvén szólunk, a különböző látványos függesztések, szerkezetek, szerelések és azokon bemutatott produkciók által mutatjuk meg magunkat” – mondta el Gallyas Veronika.

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

Iskolai szünetek 2024/25

  Iskolai szünetek a 2024/25 tanévben Őszi szünet 2024. Az őszi szünet 2024-ben október 26-tól november 3-ig fog tartani. Téli szünet 2024. A téli szünet 2024-ben december 21-től

tovább olvasom »

Szólj hozzá!