Komoly viharkárok Somogyban - Balaton Televízió hírportál

Komoly viharkárok Somogyban

Több mint száz esetben kérték a tűzoltók segítségét viharkárok felszámolásához Somogyban hétfő estig - tájékoztatott a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság hivatalvezetője.

Török Sándor beszámolt arról, hogy a viharos időjárás miatt  tetők, kémények, gépkocsik rongálódtak meg, fák dőltek elektromos vezetékekre.
A megye összes tűzoltóságának volt vonulása a nap folyamán, de a legtöbb kár Kaposváron és környékén történt – tette hozzá.
A Balatoni Hajózási Zrt. a honlapján közölte: hétfőn szünetelt a kompközlekedés Szántódrév és Tihanyrév között a viharos szél és az erős hullámzás miatt.

Az ország nagy részén kedden is szeles, zivataros idő várható, ezért az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetést adott ki hétfőn.

A szolgálat közölte: késő estétől átmenetileg veszít erejéből a szél, majd kedd reggeltől ismét viharossá fokozódó északnyugati szélre lehet számítani, 65-90 kilométer/órás, az északi országrészben a magasabban fekvő hegyvidéki területeken 90 kilométer/órát meghaladó legerősebb lökésekkel.
Az erős szél miatt keddre Zala és Baranya megye kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.
Kiemelték továbbá, hogy kedd hajnaltól az eső, zápor mellett eleinte a Dunántúlon, majd az Alföldön helyenként kialakulhatnak a reggeli, kora délelőtti órákban zivatarok is. A zivatarokat néhol 70 kilométer/órát meghaladó szélroham kísérheti.
A zivatarveszély miatt a fővárosra, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Tolna megyére adtak ki szintén elsőfokú figyelmeztetést.
Az előrejelzés szerint kedden a legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 2 és plusz 6 fok között alakul. Napközben 7-13 fokig melegszik a levegő.