Klasszikus és kortárs

A Csigó Malom legutóbbi koncertjén a Jávorkai fivérek varázsolták el a közönséget Időutazás a zene világában – a klasszikustól a kortársig című előadásukon. 

 

A vendégeket Bartunek Katalin, a Csigó malom Kulturális és Művészeti Központ Alapítvány elnöke köszöntötte és mint mondta, az eseménysorozatot, amely keretében a koncertet tartják, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa, Kultháló Bázis projektje keretében rendezik. – 2013-tól szervezünk nyári kamara koncerteket. A ma este fellépő Jávorkai Sándor hegedűművész és testvére, Jávorkai Ádám gordonkaművész több, mint tizedik alkalommal ad koncertet és varázsolja el a közöséget. A művész testvérpárt Sántha Beatrix zongoraművész kíséri – mondta Bartunek Katalin. Az alapítvány kuratóriumi tagja, Bayer Ilona rádiós és televíziós szerkesztő, műsorvezető arról beszélt, hogy az újító szellemű zeneszerző, Dubrovay László a 20-21. század nemzedékének egyik legtermékenyebb és legsokszínűbb zeneszerzője. Komponált operát, táncjátékot, zenekari-, kamara-, szóló-, fúvószenekari-, kórus-, továbbá elektronikus és komputerzenei műveket is. Híres továbbá arról is, hogy mindig keresi a hangszereket megszólaltató legkiválóbb művészeket. A Jávorkai fivérek 2014-ben találkoztak a mesterrel, aki Duó hegedűre és csellóra című művét nekik dedikálta. Kivételes állomás ez a testvérpár pályáján.

Bayer Ilona a köszöntőt követő mini interjúban a művészek 2019-es oszakai koncertjéről és ottani sikereiről is beszélt. Amint mondta, a visszafogott japán közönség ovációval, állva köszönte meg az előadást. Japánban azóta is rajonganak a Jávorkai testvérekért, akik szerint a klasszikus mellett a kortárs zenének is nagy sikere van, főként a zenekari műveknek. Úgy vélik, ha egy modern mű dallamos, az emberi természet törvényei szerint íródik, annak sikere lehet. Állítják, hogy a kortárs zeneszerzőknek nem szabadna elfelejteniük, hogy embereknek írják a műveket, azok nem hallgathatók harmónia nélkül.

A koncertet Joseph Haydn hegedűre és csellóra írt duójával nyitották, majd a Dubrovay darab mellett felcsendült a csellóirodalom egyik gyöngyszeme, Kodály szólószonátája 3., magyar népdalokra épülő tétele.

Fritz Kreisler dallamait ugyancsak hallhatta a közönség, többek közt a Schön rosmarin című darabot. Pablo Sarasate Cigány dalait Hubay Jenő: Hejre Katija követte. Az egyes darabok során a közönséggel megismertették a David Popper csellóiskoláját tovább vivő művészek a hangszerekben rejlő üveghangokat, csúsztatásokat és egyéb trükköket, amelyek a különleges hangzást biztosítják az előadók tehetségének is bizonyságot adva.

A ráadásban a közönség örömére eljátszották a művészek Ernsttől A nyár utolsó rózsája című darabot, amelyet két héttel ezelőtt öccse betegsége miatt Sándor maga adott elő. De hiányérzet maradt volna a közönség soraiban ülő visszatérő rajongókban, ha a fivérek nem sziporkáztak volna egy játékos, improvizációktól sem mentes zárszót Dongóval, Pacsirtával és Szomorú vasárnappal.

A testvérpárt a koncerten Sántha Beatrix zongoraművész kísérte, akivel együtt mindhárman a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasai. Fő témájuk a magyar kortárs zene, kutatják és bemutatják a jó műveket. Továbbá dokumentálják azokat olyan szinten, hogy kedvet kapjanak más muzsikusok is a darabok megtanulásához.

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

Pisztráng és bor a tóparton

A mediterrán környezetben három napon át három színpadon váltották egymást a zenekarok, miközben a vendégek a Balaton-felvidék legjobb borait tesztelhették és a változatos módon elkészített

tovább olvasom »

Szólj hozzá!

300x250

Kövess minket Facebookon!

300x250

Kiemelt videó

300x250