Kiváló minőségű a magyar dinnye

Kiváló minőségű a magyar dinnye, amelynek termőterülete valamivel csökkent a pandémia hatására, de a hozama emelkedett, így bőven jut a hazai piacra és exportra is – mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonvilágoson, az Agrármarketing Centrum dinnyefogyasztást ösztönző kampányának sajtótájékoztatóján.

Tarpataki Tamás kiemelte, hogy Magyarország a negyedik legnagyobb dinnyetermesztő Európában Spanyol-, Görög-, és Olaszország után. “Nemcsak mennyiségben, hanem minőségben is világszínvonalú a magyar dinnye” – fogalmazott.
Beszámolt arról is, hogy a korábbi években átlagosan 5 ezer hektárnyi területen termesztettek a magyar gazdálkodók dinnyét, amely terület tavaly mintegy ötödével csökkent a koronavírus-járvány okozta bizonytalanságok hatására. Hangsúlyozta, hála illeti a magyar gazdálkodókat, akik bevállalják a komoly kockázatokkal járó, sok élőmunkát igénylő dinnyetermesztést.
Elmondta, idén 2200 gazdálkodó 3700-3800 hektárnyi területen termesztett dinnyét. A hozamok “szépen felkúsztak”, 40-45 ezer tonna dinnye termett hektáronként, ami nagyon jó átlagnak számít – tette hozzá. Az árak alakulásáról annyit mondott, eddig 140-től 350 forintig többféle kilogrammonkénti árral találkozott.
Beszélt arról is, hogy 2018-ban megalakult a Magyar Dinnyetermesztők Országos Egyesülete, így van egyfajta szervezettség, összefogás a gazdálkodók között, ami segít, hogy az árak is racionálisabbak legyenek. Felhívta a figyelmet, hogy tavaly az agrártárca előírta, minden kereskedelmi egységben fel kell tüntetni az áruk eredetét. “Igyekezzünk olyan dinnyét vásárolni, amelyen fel van tüntetve, hogy Magyarországról való” – tette hozzá.
Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője arról beszélt, hogy 2017 óta kampányolnak a belföldi dinnyefogyasztás növeléséért. Idén az ország több pontján – a balatonvilágosi Strand Fesztiválon is – kóstolókat tartanak.
A következő napokban a Veszprémi Állatkertben, a balatonboglári és a csopaki strandokon lesz szabadtéri kóstoló. Hangsúlyozta, hogy a dinnye egészséges, vitamindús, immunerősítő csemege. Szólt arról is, hogy a magyar gazdák mindig, a legnehezebb helyzetekben is helytállnak. “Ha segíteni akarunk nekik, és tenni azért, hogy a kiváló minőségű magyar dinnye fennmaradjon, és ne járjon úgy, mint az egres, vagy esetleg a málna, eltűnve a hazai termesztésből, keressük és válasszuk a magyar dinnyét” – mondta.

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

Mi lesz az Év strandétele?

Az idei fő újdonság az, hogy külön díjazzák a strandbisztró és a strandbüfé kategóriát, így különlegesebb alapanyagokból, komolyabb konyhatechnológiával készített ételekkel is lehet indulni, mivel

tovább olvasom »

Kultkikötő hat helyszínen

A Balaton legnagyobb szabadtéri színházi fesztiválján fellép mások mellett Mácsai Pál, Oláh Ibolya, Hobo, Dés László, Kiss Tibi, Pokorny Lia, Grecsó Krisztián, Szabó Győző, Rezes

tovább olvasom »

Elfújta a szél az algákat

Közölte, mióta a tó vizének hőmérséklete 20 Celsius fok fölé emelkedett, megjelentek a nyári időszakra jellemző kékalgák és fecskemoszatok. Június elejétől folyamatosan emelkedik a víz

tovább olvasom »

Szólj hozzá!

300x250

Kövess minket Facebookon!

300x250

Kiemelt videó

300x250