Kikötőt építenének - Balaton Televízió hírportál

Kikötőt építenének

A nagyközség ötven éve tervezi a létesítményt, de még mindig nem értek finisbe.

Révfülöp polgármestere, Kondor Géza vallja, hogy hosszú évek óta dolgozik a település mindenkori vezetése a vitorláskikötő létesítésének előkészítésén. Mostanra végre bebizonyosodott, hogy nincs környezetvédelmi akadálya a megvalósításnak. A kivitelezéstől azonban még messze járnak.

– A település nevében is benne van a rév szó. A község kezdetektől a vízre épült, miért hagynánk megfosztani magunkat ettől a lehetőségtől? Nincs a Balaton mellett olyan hasonló volumenű település, amely megengedte magának azt a luxust, hogy ne teremtse meg a vitorlázás lehetőségét adófizető polgárainak. Szeretnénk egy olyan, mediterrán mintára épült létesítményt, ahova vitorlással megérkezhet a vendég a városközpontba, kiléphet a partra, és máris bent van az utca forgatagában. Nincs kerítés, szögesdrót, kordon, építmények. A kikötő nem elvesz a közterületekből, hanem igenis hozzáad: 180 méter hosszú csodálatos sétányt mindenkinek, mélyvízi horgászlehetőséget a pecásoknak. Azon Révfülöpiek, akik megengedhetik maguknak, hogy vitorlást, elektromos kishajót tartsanak, nem kell más településre vinni pénzüket, hogy hódolhassanak kedvtelésüknek. A keletkező jelentős bevétel hozzájárul, hogy adóterheink továbbra se növekedjenek, és Révfülöp fejlődhessen, szociális lehetőségeink bővülhessenek. Amellett a burjánzó nádast meg tudnánk állítani, mielőtt teljesen benövi a legfrekventáltabb partszakaszunkat – sorolta a kikötő előnyeit a polgármester.

Szólt továbbá arról, hogy a 2013 augusztusában kezdeményezett környezetvédelmi hatástanulmányt 2018 szeptemberében a másodfokú környezetvédelmi hatóság megfellebbezhetetlenül jóváhagyta, kimondva, hogy a környezetet a kikötő megvalósítása nem károsítja. A tanulmány elkészítésében részt vett a Magyar Tudományos Akadémia, amelynek a véleményét kénytelen mindenki elfogadni.

– Ezen döntés után kezdődhetett a konkrét tervezési folyamat, amely több lépcsős, és optimális esetben is legalább másfél év a várható időtartama. Az engedélyek birtokában lehetne források után nézni, és ha ezen nem egyszerű akadályon szintén átjutottunk, jöhetne a közbeszerzés, amely ugyancsak meglehetősen időigényes folyamat. A múlt század közepén voltak már nagy volumenű vízparti munkálatok a községben, annak során a kikötő kotrását a jelenlegi rózsakert – Halász utcai partszakasz feltöltésével oldották meg. Az akkori bátor döntésnek köszönhetjük azokat a területeinket, amelyek ma Révfülöp ékköveivé váltak. Aztán a 70-es években végeztek hasonló munkálatokat. Akkor még a mai Napfény kemping területén nád és mocsár volt. Ma a kempingből befolyó bevétel meghatározó tényezője Révfülöp fejlődésének. Szintén a 70-es évekre tehető a Császtai strand bővítése. Már a fürdőt majdnem kinőttük, képzeljük el, mi lenne nélküle. Most vagy nem teszünk semmit, várunk türelmesen, abból nem lesz konfliktus, viszont a nádas a sportpálya sarkától elindult már a kikötő felé. A környezetvédelmi hatóság döntése kötelez a meglévő nád védelmére. Néhány év múlva a nád eléri a mólót. Ha tovább merünk lépni, és folytatjuk a mediterrán jellegű településközpontot kialakítását, megvédve a központot az elvadulástól, pezsgő turista paradicsom leszünk, amely hosszú távon biztosíthatja fenntartható fejlődésünket – szögezte le a polgármester.