Készíts látványos és szellemes szilveszteri falatkákat! - Balaton Televízió hírportál

Készíts látványos és szellemes szilveszteri falatkákat!

Tejfölös pogácsa, aszpikos malac és stadion szendvicsekből!

Az a helyzet, hogy szilveszterre a magyar gyomor, már olyan kríziseken esett át, hogy azt már inkább jóféle köményes rántott levessel kéne kezelgetni, de nem! A magyarok nem adják fel! Még pár nap belefér az ünnepi habzsi-dőzsibe. Hogy miről is beszélek? Hát a szilveszteri menüről. Ha azt lehet menünek nevezni.

A szilveszter ezerarcú! Ha a gasztronómiát nézem, akkor talán az ezres szorzó kevés is! Nézzük a fiatalokat. A két fiamnak eszébe sem jut a kaján gondolkodni, inkább azon molyolnak, hogy hova, kivel, mikor mennek a szilveszteri buliba, hogy jutnak oda – a visszaút soha szóba sem kerül! – és mindig vita alakul ki közöttünk a kabátválasztás körül! Hogy mit esznek? Lényegtelen! Általában semmit, vagy a buli helyszínen a jelenlévő csajok pattogatnak kukoricát, vagy, ha nagyon tühtig a házilány, akkor van pogácsa vagy zsíros kenyér, amik ugye jól szívják az alkoholt! Ennyi! Ha a fiatalok párosával látogatnak meg páros fiatalokat, akkor talán készül egy kis virslis kifli, vagy itt már van mogyoró, esetleg franciasaláta kaszinótojással.

Persze vannak szilveszteri vacsorák a vendéglátó egységekben, éjfélkor előkerülő kocsonyákkal, vagy hurka-kolbász variációkkal, és van az elit étterem csodás fogásokkal. A családi szilvesztereket hagytam utoljára! Nem hiába! Korom okán már volt részem mindenféle szilveszteri mulatságban, de a házibulikat szeretem a legjobban. A családi házibulikat! És jó együtt készülni az estére a barátokkal is, folyton a telefonon lógni, hogy ki mit hoz, vagy kinek van az idénre valami jó ötlete, mi az, amit az életben soha nem készítünk el újra, és melyik az a pogácsa, aminek egy éjszakát állni kell, de ha este legyúrjuk, akkor ha hajnalban sütjük, akkor pont kijön az állási idő!

Az idén három nagyon egyszerű, ugyanakkor látványos és szellemes szilveszteri ételt kínálok.

A pogácsa egyszerű, a lényeg a desing! Akár szilveszter este, akár éjjel, vagy délután sütjük, biztosan jó móka lesz. Cuki malac arcok! Soha nem lesz két egyforma, a gyerekeket is könnyen bevonhatjuk a készítésébe!

Tejfölös pogácsa

Hozzávalók:

50 dkg. liszt

2 tk só

25 dkg. margarin

2,5 dkg. élesztő

0,5 dl tej

1-2 ek. tejföl

A tejben felfuttatom az élesztőt. A liszthez hozzáadom a sót, majd elmorzsolom a margarinnal. Az élesztős tejet hozzáadom a lisztes keverékhez, majd tejföllel összegyúrom a pogácsatésztát. Körülbelül egy órára a hűtőszekrénybe teszem pihentetni. Ezután kb. ujjnyi vastagra nyújtom, pogácsa szaggatóval kiszúrom. A malac fej a következő módon áll össze: az egyik kört négybe vágom, ebből lesznek a fülek, majd egy kisebb kiszúróval orrot képezek. A malac szeme két bors szem.

Tojással bekenem, hogy a részek összetapadjanak, és meleg sütőben kisütöm.

Persze, ha szeretnénk valami attrakciót akkor lehet azt is készíteni, csupa házi módszerrel!

Aszpikos malac

A hozzávalók tekintetében csak arra kell ügyelni, hogy olyan felvágottakat, maradék főtt húsokat tegyünk az aszpikba, amiket szeretünk.

Aszpik elkészítése:

1 dl. víz

2 ek. zselatin

+ 2 dl maradék húsleves, vagy húsleves kockából készült főzet.

A palackból levágok egyharmadot, megtöltöm a szeletekre és darabokra vágott húsokkal, majd leöntöm az aszpikkal. Kb. két órát hidegre teszem. Ha kész, egészen egyszerűen kiöntöm a palackból, és saláta ágyon tálalom. Persze füleket is képezek a felvágottakból, meg orrot is és a szemekről sem feledkezzünk meg.

Stadion szendvicsekből

Ha viszont valami monumentálisat szeretnénk, akkor készítsünk stadiont szendvicsekből. A stadion elkészítéséhez rengeteg majonéz, felvágott, kenyérszelet és hurkapálcika szükséges, no és persze sok-sok segítő kéz! Jó móka, mindenkinek csak ajánlani tudom. Ehhez nincs szükség külön receptre, szabadon szárnyalhat a kreativitás, ötleteket meríteni a fotóból ér!

Madarász Ildikó