Kedvenc nyári sütemények - Balaton Televízió hírportál

Kedvenc nyári sütemények

Az a helyzet, hogy én nyáron is szeretem a süteményeket. Ám a 35 fokos melegben nem érzek túl nagy késztetést, hogy bekapcsoljam a sütőt. 

Az a helyzet, hogy én nyáron is szeretem a süteményeket. Ám a 35 fokos melegben nem érzek túl nagy késztetést, hogy bekapcsoljam a sütőt. 

Viszont nem tudok elmenni a rengeteg csodás gyümölcs mellett, amik mind sütiágy után kiáltanak. Amikor pedig tele van a háló csodásabbnál csodásabb süti költeményekkel, akkor én kérem el vagyok veszve. Persze nekem is vannak jól bevált családi gyümölcsös süteményeim, de higgyék el, érdemes kísérletezni. 

Tudják hogy szoktam új receptet választani? Vizuális alapon. Egyszerűen szerelmes leszek egy-egy jól sikerült fotóba és kényszert érzek, hogy én is kipróbáljam. Így voltam most is.

Az egyszerűségük ragadott meg, no és az, hogy kiélhettem kreativitásomat. Ennél jobb dolog nincs is a világon. Kreativitás, kis energia ráfordítás, csodás alapanyagok, és nagy-nagy elismerés.

Az utolsó recept pedig a nagy kedvencem évtizedek óta, hisz még anyukámtól tanultam….

Amerikai palacsinta nyárs

Hozzávalók:

13 dkg liszt
1 mokkáskanál sütőpor
1 csapott evőkanál cukor
11 dkg tejföl
1 csipet só
1 tojás

+ tetszőlegesen gyümölcsök.

+ bármilyen mártogatós pl. csokiszósz

dav

A tojássárgáját a tejföllel és a sóval simára keverjük, majd óvatosan a cukorral kemény habbá vert tojásfehérjébe forgatjuk. Beledolgozzuk a sütőporos lisztet.
Forró palacsintasütő serpenyőbe evőkanalanként kis köröket képezünk, majd 1-2 perc sütés után átfordítva mindkét oldalukat szép pirosra sütjük. A sütőportól fel fog kissé emelkedni, nem úgy, mint a hagyományos palacsinta. Ha kihűltek a mini palacsinták,  nyársra tűzöm a tetszőleges gyümölcsökkel váltogatva. Kínálhatjuk csokiszósszal vagy juharsziruppal meglocsolva, lekvárokkal, vagy amit szeretünk.

 

Cream tart

Hozzávalók:

30 dkg liszt
20 dkg vaj, vagy margarin
10 dkg porcukor
1 csipet só
1 tojás sárgája

fél citrom reszelt héja

1 mk. sütőpor

 A  tésztához a vajat kockára vágjuk, majd az összes hozzávalót gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Persze nem azért kell gyorsan, mert ez nem egy ráérős süti, csak nehogy túllágyuljon a vaj. Aztán jöhet a folpack. Csomagoljuk bele a tésztát és rakjuk hideg helyre. Ez ugye télen adott, mert egészen egyszerűen rakjuk ki egy órára a teraszra, de ha történetesen nyár van, mint most, akkor bizony a frigóban a helye.

Ezzel kész is a tortácska alapja.

Aztán miután jól lehűlt, kinyújtjuk és tetszőleges méretű, de egyforma köröket vágva – a torta nagyságának megfelelően – kisütjük. Szerintem a legjobb, ha három egyforma tortalappal rendelkezünk. Úgy mutatósabb lesz a végeredmény, mint ha csak kettővel dolgoznánk.

A maradék tésztából készíthetünk kis virág kiszúróval a leendő tortára díszeket.

Ha minden alapanyag megvan, jöhet a krém. Ami legyen olyan, amit szeretünk, vagy aminek idénye van, vagy amit a megajándékozni kívánt személy kedvel, mondjuk karamellás, esetleg sajtkrémes, vagy gyümölcsös, bármi, csak legyen tartása.

A kész krémet nyomózsákba tesszük és tetszőlegesen megtöltjük. Lehet spirálisan, vagy körönként. Az a lényeg, hogy szoros kis krémkupacokat képezzünk.

Ha felépült a tortácska, akkor jön a legjobb rész, a díszítés.

Nézzünk bele a kredencünkbe, vagy menjünk ki a kertbe ehető virágokért, vagy egészen egyszerűen pakoljuk meg friss gyümölccsel, vagy akár gumicukorral, a lényeg, hogy soha nem lesz két egyforma torta, még a saját konyhánkban sem. Csodákat adhatunk ki a kezünk közül.

Szilváspite

Hozzávalók:

10 dkg cukor (+ egy pici cukor egy mokkáskanál fahéjjal elkeverve)
12,5 dkg liszt
3 tojás
1 csipet só
3 dl tej
1 ek vaj
szilva ízlés szerint

A tojásokat elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a sót, lisztet és a tejet.
A formát, amiben sütni szeretnénk jól  kivajazzuk.
A felezett szilvákat rakunk az aljára, meghintjük a fahéjjal cukorral, majd óvatosan ráöntjük a tejes keveréket és 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük a pitét.