Hamvas Bélára emlékeznek

Hamvas napokat rendeznek Hamvas Béla író, filozófus emlékére március 31-én és április 1-jén Balatonfüreden. A kétnapos rendezvény során lesz kötetbemutató, Koloska-völgyi zarándoklat és borkóstoló is – tájékoztatták a szervezők.

A pénteken és szombaton zajló, a Hamvas Béla Asztaltársaság által szervezett rendezvény küldetése Hamvas Béla szellemiségének felidézése és értelmezése.

A rendezvénysorozat a hagyományos “ráolvasással” kezdődik: a Tagore sétányon álló Hamvas-hársra olvassák rá az író Fák című esszéjének egy részletét, ezúttal törökül. A program folytatásaként Can Togay és Alexa Károly irodalmárok beszélgetnek az életműről. Bemutatják a tavaly kiírt Hamvas-esszépályázat legjobb írásaiból készült kötetet, melyet az Európai kultúra válsága címmel hirdettek meg, majd a nap borkóstolóval zárul.

A Figula Pincészetben mutatja be borait Sagmeister Ernő nagykanizsai borász, akivel Ambrus Lajos író, borász beszélget.

Szombaton Szarvas József színművész vezetésével séta indul a Koloska-völgybe, ahhoz a hársfához, amely Hamvas Béla Fák című esszéjét ihlette. Itt Sava Babic műfordító emlékére pálinkával lehet koccintani, délután a Szőcs Géza Irodalmi Szalonban Kálnay Adél és Petőcz András Salvatore Quasimodo-díjas költők megzenésített versei hangzanak el.

A verseket a szerzők olvassák fel, Balogh Máté és Horváth Balázs zeneszerzőkkel pedig Kováts Péter hegedűművész beszélget majd.

Hamvas Béla író, filozófus 1897-ben született Eperjesen. Bölcsészdiplomája megszerzése után újságíróként, majd könyvtárosként dolgozott. A második világháború után egy ideig az Egyetemi Nyomda kis tanulmányai című sorozatot szerkesztette, 1948-ban azonban felfüggesztették állásából. Fizikai munkásként nyugdíjazták 1964-ben. Négy évvel később hunyt el. Életében csupán két esszégyűjteménye jelent meg, 1983 után jelenhettek csak meg könyvei. 1990-ben posztumusz Kossuth-díjat kapott.

A programok részletei:

Március 31. péntek
16.00 Megemlékezés Hamvas Béláról (Tagore sétány)
Hamvas Béla Fák című írásának ráolvasása magyar és török nyelven

16.30 Humor és derű a hamvasi létszemléletben (Szőcs Géza Irodalmi Szalon)
Esszé pályázat 2023.
Bevezető disputa. Közreműködik: Can Togay és Alexa Károly

17.00 Az európai kultúra válsága
A 2022. évi pályázat anyagából összeállított kötet bemutatója
A kötetet bemutatja: Stamler Ábel és Tóbiás Krisztián

18.00 Borkatalógus (Figula Pince – Meleghegy-dűlő)
Borait bemutatja: Sagmeister Ernő (Magyarkanizsa)
A borásszal Ambrus Lajos író beszélget
A borkorcsolyáról a Horváth-Ház Borgaléria gondoskodik.
Belépődíj: borvacsorával: 8500 Ft., csak borkóstolóval: 4000 Ft. (A jegyek korlátozott számban a jegy. hu oldalon és a helyszínen kaphatók.)

Április 1. szombat
10.30 Séta a Hamvas hárshoz (Koloska völgy)
A Koloska völgyben található egy fa, mely Hamvas Béla Fák című esszéjét ihlette. Ehhez az ikonikus fához zarándokolunk el Szarvas József vezetésével. Koccintás Sava Babic emlékére
(Kisvonat indul: Vitorlás tér 10.00. A részvétel díjtalan.)

16.00 Vers-zene (Szőcs Géza Irodalmi Szalon)
Kálnay Adél és Petőcz András Salvatore Quasimodo díjas költők megzenésített versei
Zeneszerzők: Balogh Máté és Horváth Balázs
A verseket a szerzők olvassák fel, a zeneszerzőkkel beszélget: Kováts Péter Bartók-Pásztory díjas hegedűművész, a Zeneakadémia tanára

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

Versmondással emlékeznek

A közlemény szerint a hétvégén 28. alkalommal lépnek színpadra a Kárpát-medencéből érkező középiskolás és felnőtt versmondók  Balatonszemsen, a  Latinovits Művelődési Házban, hogy verseléssel emlékezzenek az 1976.

tovább olvasom »

Másodszor is Zam Jam

Azt írták: a vízparti Mol színpadon Németh Jucival, Kiss Tiborral és Keleti Andrással lép fel a Budapest Bar, Presser Gáborral, valamint Karácsony Jánossal a Csík

tovább olvasom »

Szólj hozzá!