Ugye mindenki jól emlékszik azokra a jófajta menzás főzelékekre?
Sok rántás között úszkáló fonnyadt zöldbabok, vagy ugyanez tejföllel megtuningolva. A zöldbabot pedig időnként a krumpli, vagy a cukorborsó helyettesíti.
Bár megmondom őszintén én szerettem! Még a kevés hústartalmú fasírtot is! Puha, ropogós héjú, fehér kenyérrel! Mindenki ezt ette, nem nagyon ismertünk mást.
A mai, modern konyha azonban sok kifogásolnivalót talál a nagyikáink, anyukáink által alkalmazott sűrítési technikákban.
Inkább preferálják az alternatív módszereket, a tejszínnel, tojássárgájával történő “főzelékesítéseket”.
Nagyon jól lehet krumplival is sűríteni, ami segít megteremteni a főzelék jellegzetes állagát, főleg akkor, ha a kész főzelék egy részét botmixerrel krémesítjük. Ez esetben akár el is tekinthetünk a krumpli hozzáadásától.
Keményítővel is sűríthetjük a főzeléket, ilyenkor az ételhez csak hozzáadjuk, majd csomómentesen elkeverjük a keményítőt.
A fentiek mellett burgonyapehellyel vagy zabpehellyel is sűríthetünk, ezek nagyon egészségesek.
Ezúttal három újragondolt főzeléket ajánlok a figyelmetekbe.
A főszereplők: a kelkáposzta, és a vörös lencse.
Kelkáposzta főzelék
Hozzávalók:
50 dkg burgonya
1 fej vöröshagyma
1 ek vaj
3 ek olíva olaj
1 gerezd fokhagyma
8 dl alaplé vagy víz
1 tk őrölt kömény
1 tk majoránna
1 kisebb fej kelkáposzta
só, frissen őrölt bors
A hagymát a vaj és az olíva olaj összeolvasztott keverékén puhára dinsztelem. Finoman sózom. Hozzáadom a köményt, majoránnát, fokhagymát, beleforgatom a burgonyát és a káposzta sötétebb leveleit, felöntöm az alaplével és fedő alatt 12-13 perc alatt majdnem teljesen megfőzöm. A megfőtt leveleket és a burgonya felét egy evőkanálnyi lével krémesre pürésítem és visszaöntöm az alaphoz. Közben egy serpenyőt füstölésig hevítek, és a laskára vágott káposztát enyhén barnulásig pirítom. Tálaláskor a krémes alapra teszek belőle egy nagy halmot.
Feltétnek teljesen megfelel egy kis maradék sült hús, vagy pirított csirkemáj.
Tejszínes kel
Hozzávalók
1 ek vaj
3 ek olaj
10 cm póréhagyma
1 gerezd fokhagyma
fél tk őrölt kömény
1 tk currypor
1 fej kelkáposzta
2 dl alaplé(amibe a káposzta főtt)
2 dl tejszín
só, frissen őrölt bors
1 csokor petrezselyemzöld, finomra aprítva
2 ek pirított dióbél
negyed citrom reszelt héja és leve
Egy nagyobb lábosban vizet forralok. Sózom, majd 4-5 percig főzöm benne a felcsíkozott káposztaleveleket. Leszűröm, azonnal lehűtöm. A levéből félreteszek 2-3 deciliternyit. Az edényben olajat és a vajat felmelegítem, rászórom a hagymát, finoman sózom és 4-5 perc alatt puhára párolom, hozzáadom a fokhagymát, meghintem köménnyel és a curryvel, pár másodpercig pirítom. Ráborítom a forrázott káposztát, felöntöm az alaplével és a tejszínnel, 7-8 percig forralom. Sózom, borsozom, citrom héjával és levével ízesítem. Dióval, petrezselyemmel megszórom. Ha mindenképp akarunk hozzá feltétet kínálni, akkor kínáljunk hozzá mozorella golyókat.
Vöröslencse főzelék
1 ek vaj
3 ek olaj
1 közepes fej vöröshagyma
3 cm gyömbér
1 gerezd fokhagyma
fél kk currypor,
fél kk őrölt kömény
40 dkg vöröslencse
fél tk só
1 babérlevél
1 liter zöldségleves alap – jó kockából is
friss koriander vagy petrezselyemzöld
Vágjunk kockára, vagy karikára három szál répát. Egy hőálló tálba szórjuk bele, locsoljuk meg olajjal, sózzuk, majd tegyük a sütőbe és süssük meg. Szórhatunk rá fekete szezámmagot, vagy mákot. Egy lábasba olvasszuk össze a vajat és az olajat, a hagymát megpároljuk rajta. Majd tegyük rá a reszelt gyömbért a fokhagymát, majd a fűszereket. Hozzáadjuk a lencsét, felöntjük az alaplével, beletesszük a babérlevet és fedő alatt, a forrástól számítva 10-12 percig főzzük. Ha megfőtt, két decinyit szedjünk külön és pürésítsük, majd adjuk vissza az alaphoz. Sózzuk, borsozzuk. Sült répával, korianderrel tálaljuk.
Én ehhez harcsagolyókat kínáltam plusz feltétként, az operatőr fiúk nagy megelégedésére…
Madarász Ildikó