Főtt kukorica vs. kürtőskalács
Ha nyár, akkor strand, ha strand, akkor főtt kukorica. Ha nincs strand idő, akkor is kell a főtt kukorica. Sőt, kürtőskalács is. Egyre inkább, hiszen mind több helyen kapható már, nem kell arra várni, hogy egy fesztiválon szembe jöjjön az illata. Az a kellemes, édes, fahéjas, amitől már messziről ellenállhatatlan és hiába fogadkozunk, a fogyókúra mégis holnap kezdődik. De nézzük csak, miért válasszuk az egyiket, vagy éppen a másikat.
Az árát tekintve a kukorica még mindig olcsóbb, nyersen 200 forint körül van, de főve, ha helybe hozza az árus a strandtörülközőnk széléig, dupláját kell kiadnunk érte. A kürtőskalácsot is elkészíthetjük otthon, a neten remek recepteket találunk hozzá, a sütéshez meg csak szinte teljesen le kell bontani egy tekercs alufóliát a hengeréről. Két-három réteg maradjon azért. Erre tekerjük fel a nyers tésztát és mehet a sütőbe. Ha folpackos, vagy sütőpapíros a henger, akkor tekerjünk rá szorosan alufóliát több rétegben és készen van a kürtőskalács sütőnk.
Ami azt illeti, a kukorica tele van vitaminnal, mégis csillapíthatja az édesség utáni, nyáron nem kevésbé olthatatlan vágyunkat. Ha magunk főzzük, frisset vegyünk, olyat, aminek nem száraz a bajúsza. A főzővizébe mehet egy kis só, tegyünk a legzsengébb leveleiből párat, jó ízt adnak a csöveknek. Ugyan magas a szénhidráttartalma, de gluténmentes és rengeteg vitamint, ásványi anyagot tartalmaz.
Utóbbiakat hiába keressük a kürtőskalácsban, viszont választhatunk fahéjasat, kakaósat, diósat. Frissen a jó, ne hagyjunk belőle holnapra. Vigasztaljon bennünket a tudat, hogy a fahéj amúgy fogyaszt, a kakaó egészséges, amint a dió ugyancsak. A legújabb divat a fagylattal töltött kürtős kalács, ami kisebb a szokásosnál, de attól még összekenjük magunkat vele.
Szóval a legegyszerűbb megvenni a friss, meleg kalácsot, amit már kaphatunk például a vasárnapi veszprémi lengyel piacon és a tóti piacon, valamint minden nap a révfülöpi móló és az ábrahámhegyi strand bejárat közelében.
Kukoricát kissé nyitottabb szemmel kell vadásznunk, strandi büfékben rálelhetünk, ha lusták vagyunk otthon magunk főzni.
Ha pedig nem tudunk dönteni, egyszerűen együnk egy cső kukoricát és utána egy kürtős kalácsot.
Szavazzatok!