Földvári palacsinta - Balaton Televízió hírportál

Földvári palacsinta

A napokban az a megtiszteltetés ért, hogy meghívást kaptam a balatonföldvári Platán
étterembe egy vacsorára.

Mivel az alkalomra nem egyedül érkeztem, – egy egész stáb kísért el – így belefolyhattam az ételek elkészítésébe is, és beengedtek a konyhába. Egy tradicionális menüt állítottunk össze, mely cipóban felszolgált hagyma-krémlevesből, káposztával és szalonnával összesütött galuskás sült tarjából, valamint a ház specialitásaként megjelenő, földvári palacsinta névre hallgató desszertből állt. 

Az étterem már másodszor esett át átalakításon, korábban a vendégteret újították fel, 2019-ben pedig a konyhát korszerűsítették oly módon, hogy az megfelel a nyugat európai elvárásoknak is.

Hagyma-krémlevest már számtalanszor ettem, illetve volt szerencsém a bajor ízvilágot megjelenítő káposztás galuskát is megkóstolni, de kemencében sütött palacsintáról még nem hallottam. Utóbbiban megjelennek a friss idény gyümölcsök, és Balatonföldváron is úgy vélekednek, hogy nincs palacsinta túró nélkül. Ezekből áll össze a finomság, melyet tűzforrón tálalnak.

Üdítő, látványos, ugyanakkor bármelyik háziasszony jól feldobhatja az otthoni menü sorát ezzel a recepttel, mivel nem csak kemencében, de sütőben is elkészíthető.

Földvári palacsinta

Hozzávalók:

1-2 db kisütött palacsinta

1 db alma

cukor, ízlés szerint

fahéj

1 csomag vaníliás cukor

1 mokkás kanál vaj

4 ek vegyes nyári gyümölcs (eper, áfonya, szeder stb.)

10 dkg túró

2 ek tejföl

fél citrom héja

porcukor a tálaláshoz

Elkészítés:

 A palacsintát egy hőálló tálba tesszük és megtöltjük kockára vágott, fahéjjal és cukorral elkevert almával, majd betakarjuk a palacsintával. A tetejét bőven megszórjuk az idény gyümölcsökkel.

A túrót elkeverjük a tejföllel, ízesítjük cukorral, a fél citrom héjával, a vaníliával, majd a palacsinta két szélére halmozzuk.

Sütőben körül belül 10 perc alatt átsütjük, hogy az almák a tészta alatt megpuhuljanak, hogy a piros gyümölcsök levet eresszenek, hogy a túró kissé megszilárduljon.

Tálalás előtt porcukorral meghintjük.