Balaton Televízió – A balatoni élmény portál!

2024. július 2., kedd

Fermentálás házilag

A házi fermentálás hihetetlenül egyszerű művelet és olcsó

Mi a különbség a fermentálás és az ecetes savanyítás között? Miért egészséges a fermentált élelmiszer? 

Szinte bármilyen zöldséget és gyümölcsöt lehet fermentálni. Különleges savanyúság, akár ünnepi alkalmakra is kerülhet, akár ajándékként készíthetjük.

Ráadásul a házi fermentálás hihetetlenül egyszerű művelet és olcsó, semmivel sem bonyolultabb, mint egy kovászos uborka elkészítése.

Felbontás nélkül akár 1 évig is megőrzi minőségét

Fermentálás házilag:

  • Szükség lesz egy nagyobb befőttes üvegre vagy savanyúságos hordóra.
  • fermentálás alapa sóoldat: 1 liter vízhez adjunk 20 gramm sót, így 2%-os sóoldatot kapunk. Ez optimális közeget biztosít a tejsavbaktériumok számára, a többi, káros kórokozót viszont hatástalanítja.
  • Ízlés szerint aprítsuk fel a fermentálni kívánt zöldséget, és tegyük bele az üvegbe
  • Öntsük fel a zöldséget vagy gyümölcsöt a sóoldattal, amíg teljesen ellepi
  • Zárd le az üveget, és rakjuk 20-22 fokos helyiségbe
  • Naponta ellenőrizzük, nem halmozódott fel túl sok gáz az üvegben az erjedés közben.
  • Ha kisebb darabokra aprítottuk, akkor 4-5 nap is elég lehet a fermentációhoz

Amiért tehát érdemes fermentált ételeket fogyasztanunk:

  • rendkívül gazdag tápanyagforrásaink,
  • különleges támogatói a jótékony bélbaktériumainknak,
  • elősegítik a bélflóránk egészséges egyensúlyát,
  • jól hasznosítható, emésztést segítő ételek.

 

 

Forrás:

kép: www.tyentusa.com

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

Kajlával a Balatonon

Utazz díjmentesen Kajlával menetrendi hajóinkon! Gyere, és fedezd fel Balaton-parti települések látnivalóit, utazz hajóval a nyári szünetben! Kajla Útleveleddel és diákigazolványoddal 2024. június 22. és szeptember 1.

tovább olvasom »

Szólj hozzá!