Felújították az emlékműveket - Balaton Televízió hírportál

Felújították az emlékműveket

Kapolcs és Hegyesd temetőiben mostanra megújultak az I. és II. Világháborús emlékművek a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet Múzeum Centenáriumi Igazgatósága pályázata segítségével.

Az emlékmű avatási ünnepségén Kapolcson Márvány Péter polgármester arról beszélt, hogy a háború minden települést, így Kapolcsot is érintette. Voltak, akik a szülőföldjüktől távol hunytak el, ma sem tudni hogy pontosan hol. Családtagjaik számára fontos, hogy legyen egy hely, ahol emlékezhetnek a hős katonákra, a polgári áldozatokra.

Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő elmondta, hogy akikre most emlékeznek, azok hősök voltak mindannyian, hiszen a hazájukat, Magyarországot és a monarchiát védték a messzi távolban is.

Hangodi László történész, főmuzeológus történelmi visszaemlékezésében felelevenítette a két háború eseményeit, a településeken élőket érintő vonatkozásokról beszélt részletesen. Mint mondta, fájdalmas az a veszteség, amely az országot, Kapolcsot és Hegyesdet is érte.

A megemlékező műsorban a Művészetek Völgye Általános Iskola diákjai közreműködtek. Az emlékművet Illés Sándor plébános és Veress István lelkész szentelte újjá és áldotta meg. A hegyesdi ünnepségen Stark Sándor polgármester emlékezett azokra, akik szíve utolsó dobbanásában is ott volt hazájuk és benne családjuk. Nem volt könnyű túlélni a háborút és az azt követő éveket – mondta Stark Sándor. Az ünnepségen Fekete Gábor közreműködött szavalattal.