Balaton Televízió – A balatoni élmény portál!

2025. október 26., vasárnap

Fehérek, vörösek, gyömbér és áfonya

Badacsonytördemicen a legjobb helyi, Somogy és Vas megyei borokból készült forralt borokkal versengtek a vidám fakanál forgatók szombaton a Faluház udvarán.

Az immár XVI. alkalommal megrendezett hagyományos forraltbor-főző versenyen 23 csapat méretett meg, jobbnál jobb italokkal. Az programot minden évben egy, a településhez köthető híresség emlékére rendezik, idén is az ország minden tájáról érkeztek nevezők. Ezúttal Tatay Sándor és Takács Mária házasság kötésének évfordulójára emlékeztek az eseménnyel.

 A megnyitó ünnepségen Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy az elmúlt időszakban sokan és sokat dolgoztak azon, hogy a Balaton-felvidék ne csak nyáron, hanem lehetőleg egész évben legyen a turisták célpontja.

– Messze nem mondhatjuk még, hogy a téli szezonban is annyian vannak, mint nyáron, de az ilyen és ehhez hasonló programok segítenek elérni ezt a célt. A nyári szezonban már nem várható, hogy több turista érkezzen, de a programok színvonalán még lehet javítani – mondta Fenyvesi Zoltán és hangsúlyozta, hogy a verseny része az együttlét, a csapatépítés is.

Horváth Zoltán polgármester arról beszélt, hogy az első években csak néhány csapat vett részt a versenyen a mindenki karácsonya keretében. Aztán jött a verseny ötlete. Köszönte, hogy idén is eljöttek sokan az ország távoli pontjairól is a versenyre.

Répás József Kiskunlacháza polgármestere bevallotta, hogy ő a bort nyersen jobban szereti, mint főzve, de ígérte, azért végig kóstolja a bográcsok tartalmát. Szakács Péter atya megáldotta a rendezvényt, amelynek zsűrijében Tatay Ágota, Répás József, Vastag Gábor keramikus és Gellei Imre, labdarúgó, edző, a magyar labdarúgó-válogatott volt szövetségi kapitánya bírálta a forró finomságokat.

A Jövőnkért Egyesület tagjai minden főzőversenyen ott vannak, most sem hiányozhattak

 

A versenyen indult a szomszédos Nemesgulács képviselő-testülete, barátaival főzött Pápai Jani és a Megborultak sem akart kimaradni a mókából. Indult a Bólya bor, a Csókosok, a programot mindig lelkesen támogató karcagi Konok kunok csapata, főzött a helyi önkormányzat Retye-rutya vállalati dolgozóinak köre és a Badacsonytördemic Községért Alapítvány is. A helyi ifjúsági és sportegyesület badacsonyi fehér bort főzött, melyet narancshéjjal pirított cukorra öntöttek. A Somogysámsoni polgárőrök csapata első ízben vett részt a versenyen, de vendégként már megtapasztalhatták a szürkemarha-főzőverseny jó hangulatát és úgy érezték, nem hagyhatják ki a téli programot. Helyi merlot adta a főztjük alapját. A kunbaracsiak fehér és vörös borból is főztek, a kőszegiek úgy érezték, inkább hazai bort hoznak Badacsonyba. Gyümölcsös illatút választottak, és mindent elkövettek, hogy megvédjék tavaly szerzett első helyüket, valamint jól mulassanak közben. A somlóvásárhelyiek juhfarkkal érkeztek, a helyi Jövőnkért Egyesület tagjai a nagymama receptjét vették elő, aztán narancshéjjal ízesítettek. Vaddisznó pörköltet is főztek a Cserszegtomaji Muslincák, akik természetesen cserszegi fűszeresből készítették a forralt bort. Klasszikus módon ízesítettek esküdve arra, hogy a siker titka a jó alapanyag. Egyikük saját borát hozták, amely érdekében a csapat egész évben önzetlenül, legfeljebb pár pohár borért kapál lelkesen, amikor kell. A badacsonyi Franz Posch ezúttal is egy személyes csapatát indította a versenyen, puncsot készített vörösborral, aszalt áfonyával, mazsolával, rummal, citrommal, mézzel és klasszikus fűszerekkel. A táncos lábú gyerekeknek teát is főztek a Tördemic Néptánc Egyesület tagjai, ők Szent György-hegyi olaszrizlingből főztek hagyományos fűszerekkel, a táncosok pedig műsorukkal színesítették a programot.

Benigna barátaival első alkalommal főzött a versenyen, a helyi fiatalok arányát javítva

Az Ökoturisztikai Látogatóközpont lelkes tagjai alma és narancs karikákat, aszalt szilvát, citromot tettek a korkováni roséba. Az Olsen Banda a Budafoki fiúkkal együtt boldogult vegyes fehér borral. Előbbi csapatot a helyi fiatal férfiak és elszármazott barátaik erősítették. A tagok főztek már korábban is a versenyen, de más néven. Most a mellettük ügyeskedő budafokiak gyömbérjét is belefőzték a borba. Benignáék első ízben versengtek, a helyi fiatalok triója a száraz olaszrizlingre voksolt, amely a falubeli dűlőből származott. A Vépi Baráti Kör kardamommal fűszerezett, a meszetegnyői önkormányzat csapata pedig ezúttal sem hagyta otthon a jó féle almás rétest. Cabernet sauvignon és franc került a bográcsukba, aszalt szilvával és áfonyával, valamint rozmaring ágakkal a klasszikus fűszerek mellett. A várpalota Badacsonyi dűlőről saját vörös boraikat hozták az ottani gazdák, ahogy évek óta rendszeresen. Ezúttal összeöntöttek kékfrankost, merlot, othello, zweigelt, hogy mindannyiukat képviseljék. Két éve ők bizonyultak a legjobb forralt bort főzőknek, idén karamellizált cukorral indították a főzést, vanília rudat is csempésztek a borba, de vigyáztak, hogy annak jellege megmaradjon. A nap hangulatát Krizsik Alfonz színművész fokozta.

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

Szólj hozzá!

300x250

Kövess minket Facebookon!

300x250

Kiemelt videó

300x250