Faliképpel állítanak emléket

Új köztéri alkotással gazdagodott Balatonalmádi, amely az Alsóörs-Veszprém közötti, már évtizedekkel megszűnt kisvasútnak állít emléket.
A Balatonalmádi Aranyhíd Polgári Egyesület kezdeményezésére készült el a falikép, amely az 1969-ben megszűnt kisvasútnak állít emléket.
Az egyesület közösségi oldalán azt írja: “Az 1969-ben megszűnt Alsóörs-Veszprém kisvasút tovább él az emlékekben. Egykori építményei szintén emlékeztetnek a népszerű kisvasútra.
Több mint száz éve kezdték meg az építést, azonban még ma is állnak ezek a hidak és támfalak. Egyikkel szemben, pontosan ott, ahol a Balaton partjára futottak le a sínek, újabb emlékjel került: a Balatonalmádi Aranyhíd Polgári Egyesület kezdeményezésére Döme Péter faliképe örökíti meg a Bakonyt és a Balatont összekötő híres kisvonatot. Az egyesület ötletét támogatta az Európa Kulturális Fővárosa 2023. A pályázaton nyert egy millió forint képezte az alapját a most felavatott köztéri alkotásnak.”
A több mint 7 méter hosszú és mintegy 3 méter magas, gőzmozdonyt ábrázoló táblakép átadása alkalmából tartott balatonalmádi sajtótájékoztatón Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) kormánybiztosa elmondta, hogy az alkotás emléket állít az 1909 és 1969 közötti időszaknak, amikor vonat közlekedett Alsóörs és Veszprém között. Hangsúlyozta: fontos, hogy tárgyi emléket állítsunk az egykori értékeknek, hiszen így képes egy-egy közösség megőrizni a múltját és válhat általa erőssé.
Mint mondta, az egykori vasút nyomvonalán sok helyen megmaradtak az ipari műemlékek. Az Öreghegyi állomást átépítették, de megtartották régi formáját és áll a Remete-völgyi állomás is, amelyet szintén lakóházzá alakítottak. A Budai Nagy Antal utca felett halad át a régi vasúti híd, amelyet vörös homokkőből építettek. Itt található a 375-ös számú szertartályos gőzmozdony is.
Körmendi György Aranyhíd Polgári Egyesület társelnöke felidézte, hogy másfél évvel ezelőtt kérték fel Döme Pétert, a balatonalmádiban élő és alkotó művészt a 375-ös mozdonyt ábrázoló alkotás elkészítésére. Mint mondta, a művész a városban őrzött eredeti mozdonyról készült fénykép alapján alkotta meg a művet az Európa Kulturális Fővárosa Program támogatásával.
Az alkotás az Alsóörs felé vezető 71-es főút kivezető szakaszán látható, ahol egykor a Balaton partjára futottak le a sínek.

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

Kézilabdás Mikulás

Mivel az igazi Mikulás rendkívül elfoglalt, ezért három küldött adta át ajándékait. A kicsik kitörő örömmel fogadták a nagyszakállú követeit, a három magyar válogatott kézist:

tovább olvasom »

Egy cipősdoboznyi szeretet

A Balatonboglári Evangélikus Egyházközösség Balatonboglár várossal együttműködve ismét meghirdeti a “Cipősdoboz” akciót, amellyel a településen élő hátrányos helyzetű családoknak szeretne segítséget nyújtani. A cipősdobozba minden

tovább olvasom »

Szólj hozzá!

300x250

Kövess minket Facebookon!

300x250

Kiemelt videó

300x250

Iratkozz fel a Balaton legfrissebb híreiért

Adataid megadásával önkéntesen elfogadod, hogy a Triál Média Kft. részedre heti rendszerességgel hírlevelet küldjön, továbbá elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

© 2021 Balaton Televízió – Minden jog fenntartva!