Faliképpel állítanak emléket

Új köztéri alkotással gazdagodott Balatonalmádi, amely az Alsóörs-Veszprém közötti, már évtizedekkel megszűnt kisvasútnak állít emléket.
A Balatonalmádi Aranyhíd Polgári Egyesület kezdeményezésére készült el a falikép, amely az 1969-ben megszűnt kisvasútnak állít emléket.
Az egyesület közösségi oldalán azt írja: “Az 1969-ben megszűnt Alsóörs-Veszprém kisvasút tovább él az emlékekben. Egykori építményei szintén emlékeztetnek a népszerű kisvasútra.
Több mint száz éve kezdték meg az építést, azonban még ma is állnak ezek a hidak és támfalak. Egyikkel szemben, pontosan ott, ahol a Balaton partjára futottak le a sínek, újabb emlékjel került: a Balatonalmádi Aranyhíd Polgári Egyesület kezdeményezésére Döme Péter faliképe örökíti meg a Bakonyt és a Balatont összekötő híres kisvonatot. Az egyesület ötletét támogatta az Európa Kulturális Fővárosa 2023. A pályázaton nyert egy millió forint képezte az alapját a most felavatott köztéri alkotásnak.”
A több mint 7 méter hosszú és mintegy 3 méter magas, gőzmozdonyt ábrázoló táblakép átadása alkalmából tartott balatonalmádi sajtótájékoztatón Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) kormánybiztosa elmondta, hogy az alkotás emléket állít az 1909 és 1969 közötti időszaknak, amikor vonat közlekedett Alsóörs és Veszprém között. Hangsúlyozta: fontos, hogy tárgyi emléket állítsunk az egykori értékeknek, hiszen így képes egy-egy közösség megőrizni a múltját és válhat általa erőssé.
Mint mondta, az egykori vasút nyomvonalán sok helyen megmaradtak az ipari műemlékek. Az Öreghegyi állomást átépítették, de megtartották régi formáját és áll a Remete-völgyi állomás is, amelyet szintén lakóházzá alakítottak. A Budai Nagy Antal utca felett halad át a régi vasúti híd, amelyet vörös homokkőből építettek. Itt található a 375-ös számú szertartályos gőzmozdony is.
Körmendi György Aranyhíd Polgári Egyesület társelnöke felidézte, hogy másfél évvel ezelőtt kérték fel Döme Pétert, a balatonalmádiban élő és alkotó művészt a 375-ös mozdonyt ábrázoló alkotás elkészítésére. Mint mondta, a művész a városban őrzött eredeti mozdonyról készült fénykép alapján alkotta meg a művet az Európa Kulturális Fővárosa Program támogatásával.
Az alkotás az Alsóörs felé vezető 71-es főút kivezető szakaszán látható, ahol egykor a Balaton partjára futottak le a sínek.

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

Újabb sztárok Veszprémben

A fesztivál jövő évi programját bemutató hétfői budapesti sajtótájékoztatón Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter kiemelte: Veszprém megmutatja, hogyan lehet hasznosítani a kultúrában, az oktatásban, a sportban rejlő

tovább olvasom »

Megnyitott a sípálya

Üzemel az 1048 méter hosszú, 176 méteres szintkülönbségű A1-es nagypálya, a 757 méter hosszú pályán járó négyüléses felvonó, valamint a T1-es tanulópálya. Emellett igénybe vehetők

tovább olvasom »

Szólj hozzá!