Európai hírű a fürdő

A brit Mirror napilap válogatást készített Európa legjobb termálfürdőiről, a top 7-es listán Magyarországról szerepel a Hévízi Tófürdő.

A  Balaton délnyugati végénél, az észak-déli irányban elnyúló dombhát nyugati völgyében található a már a rómaiak idejében is ismert Hévízi Gyógytó. A Hévízi Gyógytavat körülvevő vidéket erősen töréses hegyszerkezet jellemzi. A tó forrása feltehetően az észak-déli és az északnyugat-délkeleti irányú törésvonalak mellett alakult ki.

A Hévízi Gyógytavat körülvevő vidéket erősen töréses hegyszerkezet jellemzi. A tó forrása feltehetően az észak-déli és az északnyugat-délkeleti irányú törésvonalak mellett alakult ki. A törésvonalak mentén a triászkorú rétegek lépcsőzetesen süllyedtek le. A 38 méternél mélyebb forrástölcsér pannon korú agyagon és homokkövön, a 38 méter feletti rész pedig triászkorú fődolomiton fekszik.

A tó vize 38 méter mélységben található forrásfolyosó nyílásán keresztül áramlik a tómederbe. A forrásfolyosó nyílásán 3,5 métert befelé haladva, 41 méter mélységben érjük el a forrásbarlang csodálatos gömbfülkéjét. A gömbfülke átmérője mintegy 16 méter, középen egy iszapnyereg osztja ketté.

A forrásfolyosótól balra található az úgynevezett “hidegoldali rész”, a barlang felfedezésekor még működő 17,2 C° -os karsztforrásról kapta a nevét. A forrásfolyosótól jobbra található az úgy nevezett “melegoldali rész”, ahol 10 különböző forráshasadékból fakadó különböző hőmérsékletű vizek 20,2 C° – 39,8 C° keveredésének eredményeképpen a tavat 37,8 C° hőmérsékletű víz táplálja.

A geotermikus gradiens számítása alapján a víz fakadási mélysége 900 méterre tehető. A vízkor meghatározás szerint (C 14) a tavat tápláló kevert víz kora 5600 év (2005. évi mérési adat).

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

Tavaszig zárva lehet

C sak április elejétől látogatható a Kis-Balaton Látogatóközpont, a vörsi tájház keddtől vasárnapig fogad vendéget előzetes bejelentkezéssel. A Lóczy-barlang Balatonfüreden pénteken és szombaton 10 óra

tovább olvasom »

Bezár a füredi jégpálya

Viszont Szombat este egy fergeteges JÉGDISZKÓVAL zárják az idei korcsolyázó szezont Természetesen még Vasárnap, Hétfőn és Kedden is várnak mindenkit. Gyertek és használjátok ki az

tovább olvasom »

Szólj hozzá!

300x250

Kövess minket Facebookon!

300x250

Kiemelt videó

300x250