Étteremteszt! A Völgy büfében kétkezes meló a hamburger

A festői környezetben elhelyezkedő büfé vezetője, Zahorák Balázs meglátta a tájban rejlő lehetőséget, mondván a Séd-patak mentén a Veszprémvölgyben sokan sétálnak, futnak, sétáltatják kutyájukat, romantikáznak a friss szerelmesek, vagy éppen nordic walking-oznak a sportolni vágyók. Nincs olyan veszprémi, akinek ne lenne egy sztorija, egy kedves emléke erről a területről. De vajon ezekhez a történetekhez gasztronómiai emlékek is társulnak? Aligha. Ugyanis a környéken eddig nem volt gyorsétterem.

Balázs elmondása szerint éppen ezt a potenciált látta meg a büfében: a helyszínt. – Szerettem volna létrehozni egy olyan vendéglátóhelyet, ahova jó betérni, ahova jó visszajönni, ahonnan jól lakottan, elégedetten távoznak a vendégek, miközben a város legszebb és legnagyobb parkjában (l)ehetnek. Az volt a célom, hogy ne csak a rendezvények idejére csalogassam ide a vendégeket, hanem úti cél legyen a büfém.

– Nem áll 100 tételből az étlapunk, egyszerű, könnyen elkészíthető, de mindenki által kedvelt ételeket kínálunk, mindig friss alapanyagok felhasználásával, nem spórolva az adagokkal – mondja Balázs, majd megvendégel minket.

Halimádóként a hekket választom, állandó fogyókúrázóként pedig szigorúan sült krumpli és kenyér nélkül kérem. Kollégám a vendégek kedvencét, a magyaros hamburgert kóstolja meg.

A konyhára is benézünk, míg sülnek a finomságok. Jóska és Viki serényen dolgoznak, egymás keze alá, mindenki tudja, hogy mi a dolga. Ebédidő táján vagyunk, sorra érkeznek az éhes vendégek, akik egytől-egyig visszatérő, elégedett törzsvendégek. – “Itt a legjobb a hekk”, “szombaton is itt voltunk”, és egyéb hízelgő mondatokkal köszöntik a büfés csapatot.

A kert nyugalmától teljesen átszellemülve üldögélünk, mikor Balázs megérkezik a hatalmas (nem túlzás) adag hamburgerrel, úgy ahogy kell: papírtálcán, sült burgonyával és hagymakarikával.

– Ez kétkezes meló lesz – kerekedik ki a kolléga szeme a hambi méreteit látva, nem spóroltak a belevalókkal.

És akkor jöjjön a lényeg, a kóstolás.

A magyaros hamburger:
– zsemléje finoman pirított, de nem száraz
– a töpörtyűkrémtől igazán jellegzetes ízű
– rengeteg friss, ropogós zöldséget tartalmaz, köztük lilahagymát és paradicsomot
– mézes-mustáros, fűszeres paradicsomos, klasszik burger és fokhagymaszósz is ízesíti
– hatalmas húspogácsa tölti ki a közepét
– és az i-re pont (ha eddig lenne elég) a füstölt libamell teszi igazán pikánssá

Mellé a sült krumpli héjában, melynek kellemesen ropogós a széle..

Egyetlen hátránya, hogy nem lehet szépen enni, de kit érdekel némi maszatolás, ha valami ilyen finom?

És akkor a másik nagy kedvencet, a hekket is megkóstoljuk. Egy hatalmas, 52 dekás adag érkezik elém, és érzem, hogy szégyenben maradok majd, mert a negyedét sem fogom bírni megenni. Ugyanis a balatoni strandokon szerzett tapasztalataimból indulok ki, ahol legtöbbször – tisztelet a kivételnek – vastag palacsintatésztába pacsmagolva sütik ki a halat, hogy nagyobbnak tűnjön, és többet nyomjon a mérlegelésnél.

A Völgy büfében sült hekk bundája ropogós, a hal omlós, csak úgy olvad az ember szájában. Ahogy hümmögök, a szomszéd asztaltól átszól az egyik törzsvendégnek mondott házaspár, hogy ők ezért az élményért járnak ide olyan gyakran. A hekk-élményért.

Balázs nevetve megjegyzi, hogy szívesen elárulja a “titkot”: minőségi liszt, édesnemes pirospaprika, illetve a fehér borsból-tengeri sóból-5 fűszerből álló ízesítés, mely 100%-ban természetes összetevőkből készült. – Sokat kísérleteztünk, és már biztosan tudjuk, hogy a 175 Celsius hőfokra hevített olaj, a minőségi alapanyagok, a beírdalás, és a 12-14 perc sütés mellett kapjuk a legízletesebb halat.

Igaza van, nagyon finom. Annyira, hogy azon kapom magam, hogy lazítani kell a nadrágon, mert megettem 52 dekányi (!) halat. Olyannyira ízletes, ropogós külsejű és omlós húsú, hogy belefeledkezem és eltüntetem az egészet. Mondjuk ez is volt Balázs célja, hogy lakjunk jól. Jelentem, sikerült.

Míg a házi, gyümölcsös limonádémat szürcsölöm, beszélgetünk a függőágyban elnyúlva.

Balázs nem akart egy gourmet éttermet létrehozni, nincsenek illúziói, a büfé keretein belül próbálja kihozni a maximumot a helyből. Az étlapon többféle hamburger, kolbász és hekk található. Ezzel szemben minőségi, válogatott alapanyagokból készített, nem tömeg gyártott hamburgert kínál, nem úgy mint a franchise gyorsétteremek.

Folyamatosan frissít, újít, de mindig a vendégek visszajeléseit veszi figyelembe. Éppen ezért az elmúlt hétvégén pl. halkóstolót tartott. Három halas ételt kínált tesztelésre, és a pontozás alapján dőlt el, hogy melyik étel kerül fel az állandó kínálat közé. Volt mézes-mustáros grill lazac, mandulás pisztráng ropogósan és grillezett lazac spenóttal. A hatalmas érdeklődés mellett lezajlott halpárbaj nyertese végül a pisztráng lett.

Kedves vendégeink! 😊Köszönjük a rengeteg hozzászólást és megosztást a halas posztunkkal kapcsolatban 😊👍Tovább fokozva…

Közzétette: Völgy Büfé – 2018. június 13., szerda

Balázsék folyamatosan újítanak, és dolgoznak a vendégek maximális kiszolgálásán, ezért pl. legközelebb, július 7-én egy igazi nyári hangulatú gyertyafényes pikniket szerveznek a büféhez.

A Kolostorok és kertek kínálta romantikus helyszín már adott, a jó ételek pedig Balázs és csapata által biztosítottak.

Arról is gondoskodnak, hogy télen, vagy rosszabb idő esetén se maradjon hekk, vagy egy jó hambi nélkül az ember, így terveik szerint esős napokon rendszeressé teszik a kiszállítást. Ez szuper hír, hiszen az orrunkat sem kell kidugni otthonról, és a lakást sem árasztja el az olajszag, mégis ehetünk egy jó hekket.

Addig azonban használjuk ki az igazi nyárillatú délutánokat, a fantasztikus környezetet és együnk egy jót Balázséknál a Völgy büfében!

 

Ha van olyan étterem, melyről szívesen olvasna tesztsorozatunkban, várjuk ötletét, írja meg nekünk a balatontelevizio@balatontelevizio.hu címre, hol együnk legközelebb!

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

Felül kell vizsgálni a nádgazdálkodást

Az OVF tájékoztatása szerint a Balatont kezelő Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság költségvetésében a korábbi évekhez hasonlóan, bruttó 3 millió forintot tudtak elkülöníteni nádaratásra, amit pályázat útján vállalkozókkal

tovább olvasom »

Szólj hozzá!