Ez a fajta érzékenység, az ételallergiával szemben, nem az immunrendszer hirtelen reakciója az élelmiszerre, hanem más mechanizmusok állnak/állhatnak a tünetek hátterében.
A tünetek számos formában előfordulhatnak, a legenyhébbtől – például: puffadás – a legdrasztikusabbig – bőrbetegségek – de fegyelmezett, és irányított figyelemmel a betegség tünetmentessé tehető. A szülőket nagy kihívás elé állítja az ilyen érzékenységgel rendelkező gyermek étkeztetése, de nem lehetetlen.
Ha ismeretes a tiltó lista, akkor a maradék eszköztárból kell jól sáfárkodnia az anyukáknak. No, itt kezdődik az igazi kísérleti konyha! Szerencsére az édesanyák találékonyak, és mindent megtesznek azért, hogy a kisfiúk, vagy a kislányuk ne szenvedjen semmiféle ízhiányban. Amennyiben laktóz, glutén és egyéb, halmozott érzékenységet mutat, akkor is minden nap reggelit, ebédet és vacsorát kell tenni az asztalra.
A palacsintát mindenki szereti. Ha nem tudjuk túróval, vagy mogyorókrémmel tölteni, akkor is számos lehetőség adódik arra, hogy ne üresen tegyük a gyerek elé, hisz megtudjuk tölteni például saját készítésű lekvárokkal.
A következő receptet Tündétől tanultam, aki nagy rutinnal készíti az ételeket Viktor nevű, 10 éves kisfiának, aki étel-intoleranciával éli mindennapjait. Ez a recept viszont bárki számára érdekes és értékes lehet, hisz a szokatlan hozzávalóknak köszönhetően, egész másfajta ízű palacsinta a végeredmény, ami nekem kimondottan ízlett.
Banános palacsinta – Tünde módra
Hozzávalók:
- 15-20 dkg érzékenységnek megfelelő liszt, vagy magkeverék
- 1 db banán
- csipet só
- kb 4 teáskanál nádcukor
- 5-6 db fürjtojás
- kb 1,5 dl bivalytej
- kb 1,5 dl víz
- zsiradék a kisütéshez, esetünkben kacsazsír
A palacsinta töltéséhez lekvár, esetünkben fügelekvárt használtunk.
Elkészítés:
A lisztet összekeverjük a sóval és a cukorral, majd hozzáadjuk a pépesre összetört banánt, a tojásokat, valamint a bivalytejet. Annyi vizet adunk hozzá, amennyitől folyós állagú nem lesz, hogy a palacsintasütőben szépen terüljön.
A sütőt kizsírozzuk, majd a tésztát egyesével kisütjük.
Lekvárral megkenve tálaljuk, esetlegesen juharsziruppal is meglocsolhatjuk.
Madarász Ildikó