Elmaradnak a megemlékezések - Balaton Televízió hírportál

Elmaradnak a megemlékezések

A koronavírus járvány miatt több tóparti, vagy Balaton közeli településen is elmaradnak a március 15-re, a nemzeti ünnepre tervezett megemlékezések, nagyobb tömegeket megmozgató ünnepélyek.

Keszthelyen Nagy Bálint polgármester a következő közleményt adta ki:

“Tekintettel a korona vírus terjedésének lehetséges kockázatára, Keszthely Város Önkormányzata lemondja az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére tervezett rendezvényeit. Nagy örömmel készültünk a keszthelyi ünnepségre, a város valamennyi oktatási intézményét megszólítva, hogy Keszthelyen valóban az ifjúság ünnepe legyen március 15-e.

Felelősségünk tudatában azonban nem szeretnénk kockáztatni senkinek sem az egészségét, ezért Keszthely Város Önkormányzata képviselő-testülete néma főhajtással fog tisztelegni a Bem József utcai Petőfi Sándor emléktáblánál.

Az önkormányzat az elkövetkező időszakban zárt térben nem tart tömegrendezvényeket, és a nagy látogatottságú, tervezett szabadtéri rendezvényeinkkel kapcsolatban is higgadt, felelősségteljes döntéseket fogunk hozni, melyről a város lakosságát minden esetben tájékoztatni fogjuk.

Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a pánikkeltésre semmi ok, mindez elővigyázatosság.”

Veszprémben Porga Gyula polgármester is mindenkit óvatosságra int:

“Bár szerencsére Veszprémben továbbra sem tudunk koronavírussal fertőzött betegről, de a vírus veszélyei miatt idén mi sem tartjuk meg a hagyományos március 15-i emlékező tömegrendezvényeket városunkban. Tesszük ezt az operatív törzs szakmai ajánlását követve, a védelmi bizottság elnökével – valamint az ellenzéki frakciók vezetőivel – folytatott egyeztetés nyomán.

Javaslom, hogy városunk iskolai és civil közösségei is fontolják meg a sokakat megmozgató rendezvények megtartását. Senkit se tegyünk ki a megbetegedés veszélyének!

Ugyanakkor jelzem, hogy az utókor tisztelete jeléül – a veszprémiek nevében – koszorút helyezek el az 1848-as forradalom és szabadságharc hőseinek emlékműve előtt.

A középületeken kívül a város fő útvonalait ezúttal is zászlódíszbe öltöztetjük, és a nemzeti zászló kitűzésére kérem a lakóközösségek képviselőit, valamint a magánházak tulajdonosait is.

A Pro Urbe- és a Szabad Sajtó-díjakat idén szűkebb körben adjuk át.

A városi ünnepségre készülő Hriszto Botev Általános Iskola tanárainak és diákjainak köszönöm a fáradozását, miként köszönöm valamennyi veszprémi megértését!”

Fotó: pinterest.com