Egyszerű húsvéti ételek - Balaton Televízió hírportál

Egyszerű húsvéti ételek

A húsvét a tavasz első olyan ünnepe, ami lehetőséget ad arra – amennyiben az idő is engedi -, hogy az összegyűlt rokonságnak a teraszon, a verandán, vagy a fedett pergola alá terítsük fel az ünnepi asztalt.

Ha nem szeretnénk a nagypénteket és a nagyszombatot is a konyhában, sütéssel-főzéssel tölteni, de mégis valami újdonsággal szeretnénk előrukkolni, akkor tökéletes választás lehet az, ha a hangsúlyt, a remek alapanyagokra tesszük. Így elérhetjük azt a hatást, hogy viszonylag kevés, de kiváló minőségű hozzávalókból alkotunk valami egyszerűt, ami a jó összetevőknek hála, mindig finom lesz, és a tálaláskor, egy kis kreativitással, éttermi minőségű ételt szolgálhatunk fel a családnak.

Az, hogy egy étel elkészítése nem bonyolult, nem jelenti azt, hogy nem lehet attraktív a végeredmény. Ha az idén például, nem akarunk töltött tojást készíteni, de szeretnénk valami mutatós előételt, készítsünk szendvics tortát. Az összeállításnál hívjuk segítségül a gyerekeket, akik nagy lelkesedéssel fogják építeni a torta emeleteit, és még az is nagyszerű az egészben, hogy ők maguk alakíthatják – akár ízlésük szerint – a szendvics tartalmát. A díszítés pedig már csak hab a tortán.

Egy könnyen elkészíthető krémlevest is tálalhatunk úgy, hogy az hűen tükrözze az ünnepet. Egy kis vagdosás, tűzögetés, némi ügyesség, és máris nyuszi formájú, ehető tányérba tudjuk szervírozni a gőzölgő levest.

Szendvicstorta

Opcionális hozzávalók:

Töltelékek

  • kolbász, sonka (főtt/nyers), felvágott, sültes maradék stb.
  • füstölt lazac, makréla, szardínia stb.
  • főtt tojás, fürj tojás
  • sajtok: bármilyen, bármennyi
  • zöldségek, saláták, csírák

Tölteni valók:

  • rozskenyér, cipó
  • pita
  • tortilla
  • bármilyen kör alakú nagyobb kenyérféleség

+ ragasztó anyag: krémsajt – amilyet szeretünk, ízesített, vagy natúr

Elkészítés:

A tetszőleges hozzávalókat daraboljuk/szeletekre vágjuk. A tölteni valót, amennyiben cipót választottunk, legalább négy rétegre vágjuk. A rétegeket krémsajttal kenjünk meg, alul is és felül is, hogy a töltelékek biztosan álljanak a tortába. A szendvics tortát, kívül is bekenjük, majd zöldségekkel feldíszítjük.

Medvehagyma krémleves, sonkagombóccal

Hozzávalók:

  • 1 nagy csokor medvehagyma
  • kb. 5 dkg vaj
  • 1 ek liszt
  • só, bors, szerecsendió
  • 4 dl tej
  • 4 dl víz
  • 2 dl tejszín

Gombóc:

  • 15 dkg főtt sonka
  • 2 szál újhagyma, vagy kb. 10 cm póré
  • 1 zsemle
  • só, bors
  • 1 tojás
  • 1 csokor petrezselyem
  • olaj és vaj a sütéshez

Elkészítés: A medvehagymát apróra vágjuk, a vajon megpároljuk, majd megszórjuk a liszttel.

Rövid ideig tartó pirítás után felengedjük tejjel, fűszerezzük, majd ha felforrt, hozzáöntjük a vizet is, és ezzel nagyjából 10 percig csendben főzzük. Tálalás előtt hozzáadjuk a tejszínt, egyet forralunk rajta és máris kész a leves.

A sonkát és a hagymát húsdarálón ledaráljuk. A vízbe áztatott zsemlét kinyomkodjuk, és a sonkához adjuk, majd jöhet a tojás és a fűszerek, a legvégén pedig belekeverjük az apróra vágott petrezselymet is, majd apró gombócokat formálunk belőle. Egyenlő arányú olaj és vaj keverékén a gombócokat kisütjük, és tálaláskor adjuk a leveshez.

Madarász Ildikó