Ha nem szeretnénk a nagypénteket és a nagyszombatot is a konyhában, sütéssel-főzéssel tölteni, de mégis valami újdonsággal szeretnénk előrukkolni, akkor tökéletes választás lehet az, ha a hangsúlyt, a remek alapanyagokra tesszük. Így elérhetjük azt a hatást, hogy viszonylag kevés, de kiváló minőségű hozzávalókból alkotunk valami egyszerűt, ami a jó összetevőknek hála, mindig finom lesz, és a tálaláskor, egy kis kreativitással, éttermi minőségű ételt szolgálhatunk fel a családnak.
Az, hogy egy étel elkészítése nem bonyolult, nem jelenti azt, hogy nem lehet attraktív a végeredmény. Ha az idén például, nem akarunk töltött tojást készíteni, de szeretnénk valami mutatós előételt, készítsünk szendvics tortát. Az összeállításnál hívjuk segítségül a gyerekeket, akik nagy lelkesedéssel fogják építeni a torta emeleteit, és még az is nagyszerű az egészben, hogy ők maguk alakíthatják – akár ízlésük szerint – a szendvics tartalmát. A díszítés pedig már csak hab a tortán.
Egy könnyen elkészíthető krémlevest is tálalhatunk úgy, hogy az hűen tükrözze az ünnepet. Egy kis vagdosás, tűzögetés, némi ügyesség, és máris nyuszi formájú, ehető tányérba tudjuk szervírozni a gőzölgő levest.
Szendvicstorta
Opcionális hozzávalók:
Töltelékek
- kolbász, sonka (főtt/nyers), felvágott, sültes maradék stb.
- füstölt lazac, makréla, szardínia stb.
- főtt tojás, fürj tojás
- sajtok: bármilyen, bármennyi
- zöldségek, saláták, csírák
Tölteni valók:
- rozskenyér, cipó
- pita
- tortilla
- bármilyen kör alakú nagyobb kenyérféleség
+ ragasztó anyag: krémsajt – amilyet szeretünk, ízesített, vagy natúr
Elkészítés:
A tetszőleges hozzávalókat daraboljuk/szeletekre vágjuk. A tölteni valót, amennyiben cipót választottunk, legalább négy rétegre vágjuk. A rétegeket krémsajttal kenjünk meg, alul is és felül is, hogy a töltelékek biztosan álljanak a tortába. A szendvics tortát, kívül is bekenjük, majd zöldségekkel feldíszítjük.
Medvehagyma krémleves, sonkagombóccal
Hozzávalók:
- 1 nagy csokor medvehagyma
- kb. 5 dkg vaj
- 1 ek liszt
- só, bors, szerecsendió
- 4 dl tej
- 4 dl víz
- 2 dl tejszín
Gombóc:
- 15 dkg főtt sonka
- 2 szál újhagyma, vagy kb. 10 cm póré
- 1 zsemle
- só, bors
- 1 tojás
- 1 csokor petrezselyem
- olaj és vaj a sütéshez
Elkészítés: A medvehagymát apróra vágjuk, a vajon megpároljuk, majd megszórjuk a liszttel.
Rövid ideig tartó pirítás után felengedjük tejjel, fűszerezzük, majd ha felforrt, hozzáöntjük a vizet is, és ezzel nagyjából 10 percig csendben főzzük. Tálalás előtt hozzáadjuk a tejszínt, egyet forralunk rajta és máris kész a leves.
A sonkát és a hagymát húsdarálón ledaráljuk. A vízbe áztatott zsemlét kinyomkodjuk, és a sonkához adjuk, majd jöhet a tojás és a fűszerek, a legvégén pedig belekeverjük az apróra vágott petrezselymet is, majd apró gombócokat formálunk belőle. Egyenlő arányú olaj és vaj keverékén a gombócokat kisütjük, és tálaláskor adjuk a leveshez.
Madarász Ildikó