Egyre bonyolultabb adminisztráció

A koronavírus a gazdaság minden ágazatára hatással van, nem kivétel ez alól az idegenforgalom sem. A vendéglátással foglalkozók kapnak ugyan segítséget a bevételek jelentős kiesése miatt, azonban egyre nehezebb ellátni az ezzel kapcsolatos adminisztrációt.

Erről beszélt munkatársunknak Bogye Zsuzsa egy veszprémi hotel és étterem könyvelője.

– A tavaszi lezárást követően a nyitáshoz már várható volt, hogy kapnak munkahelyteremtő támogatást a szálláshelyek, vendéglátók. Így visszavehették azokat a dolgozókat, akiktől korábban meg kellett válniuk. Nem volt túl bonyolult a pályázás, a kérelmek beadása. Bár sok irat kellett hozzá, de viszonylag gyorsan megkapták a támogatást a kérelmezők. A munkahelyem hét-nyolc fő bérére pályázott, három munkaügyi központ ügyintézőivel tartottuk a kapcsolatot. A fekete leves a havi elszámolásoknál érkezik menetrendszerűen. Ugyanis rengeteg adminisztrációval jár, hogy a kormányhivatal munkaügyi központja utalja a támogatást. Nem könnyű bizonyítani, hogy a dolgozót valóban foglalkoztatjuk. Nem elég elutalni a bérét, hanem küldeni kell a bérpapírját, jelenléti ívét, a banki igazolást az utalásról, a igazolást a járulékok fizetéséről. Továbbá a dolgozónak igazolnia kell, hogy megkapta a bérét – sorolta a tennivalókat Bogye Zsuzsa.

Hozzátette, hogy mindez kellemetlen, viszont az ügyintézők mindenhol nagyon kedvesek, segítőkészek, pozitívan állnak a helyzethez.

– Július elején kaptuk meg az első havi támogatást, amely a bruttó bér és a szociális hozzájárulási adó száz százaléka, de legfeljebb 200 ezer forint. Ezzel hat hónapon át támogatja a kormány a dolgozókat, azzal a feltétellel, hogy a munkaadó további három hónapig még biztosan foglalkoztatja őket. Lassan lejár az idő. Közben nehezítve a helyzetet havonta újabb papírokat kérnek be, egyre bonyolultabb az ügyintézés. Eddig még mindent tudtunk igazolni, de havonta két-három munkanap azzal telik el, hogy összeszedjük és benyújtsuk a szükséges iratokat. Közben újabb pályázati lehetőség előtt állunk, most egyszeri, alkalmi, ötven százalékos bértámogatást kérhetünk, azzal a feltétellel, hogy az érintett dolgozókat további egy hónapon át még foglalkoztatja a cég. Mi közel húsz főre igényeljük a támogatást – mondta a könyvelő, remélve, hogy továbbra is tudják teljesíteni az elvárásokat, ami az elszámolásokat illeti.

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

Berecz Zsombor Európa-bajnok

A portugáliai Vilamourában, az olimpiai Finn dingi osztály Európa-bajnokságának zárónapján már az utolsó előtti, kilencedik futamban elért ötödik hely elég volt Berecz Zsombornak, hogy a

tovább olvasom »

Szólj hozzá!

300x250

Kövess minket Facebookon!

300x250

Kiemelt videó

300x250

Iratkozz fel a Balaton legfrissebb híreiért

Adataid megadásával önkéntesen elfogadod, hogy a Triál Média Kft. részedre heti rendszerességgel hírlevelet küldjön, továbbá elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

© 2021 Balaton Televízió – Minden jog fenntartva!