Egy varázslatos hely

Jártál már a salföldi Pálos kolostornál?

Ábrahámhegy és Salföld között, az erdőben található az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, a pálosok egykori kolostorának maradványa.

 

A Mária Magdolna tiszteletére épült kolostor és templom gótikus stílusban épült, a templomi rész romjai maradtak meg jobb állapotban. Az 1960-as években végzett ásatások a kolostort is teljes egészében feltárták, ennek falai nagyjából 1 méteres magasságig maradtak meg. Egy 1307-es keltezésű oklevél “köveskúti kolostorként” ír róla, ezért ezen a néven is szokták emlegetni.

A salföldi kolostorrom az egyik legépebben maradt rom a középkorból, a templom falai egészen a tető magasságáig állnak, és megcsodálhatjuk a gótikus, íves ablakokat, boltíveket is. A pálosok egy korábban itt állt román-kori templomot bővítettek ki és építettek újjá a saját igényeik szerint. A keletre tájolt templom északi részéhez csatlakozik a kolostor, melynek kerengője közepén állt a ma is látható kőkút.

Az épületegyüttes valószínűleg a XVI. század közepén, az akkor itt dúló török hadjárat alatt pusztult el, de már előtte elnéptelenedett. Évszázadokig állt elhagyatottan, majd a XVIII-XIX. században, Salföld újjáépítésénél az épület sok kövét elhordták. Ekkor hordták szét a kolostorhoz tartozó vízzáró gátat is, amit a közeli Burnót-patakra építettek az egykor itt élt szerzetesek.

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

Felül kell vizsgálni a nádgazdálkodást

Az OVF tájékoztatása szerint a Balatont kezelő Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság költségvetésében a korábbi évekhez hasonlóan, bruttó 3 millió forintot tudtak elkülöníteni nádaratásra, amit pályázat útján vállalkozókkal

tovább olvasom »

Szólj hozzá!