Balaton Televízió – A balatoni élmény portál!

2024. június 24., hétfő

Csak forralás után fogyasztható a víz Kilitin

A vízellátás helyreállítása érdekében a vízellátó rendszert a szakemberek fertőtlenítik, majd a vízminőség ellenőrzése után azonnal értesítést adnak ki a korlátozás feloldásáról.

A DRV Zrt. laboratóriumi mérésekkel a jogszabályi előírásoknak megfelelően rendszeresen ellenőrzi az ivóvíz minőségét valamennyi rendszerén.
Vizsgálólaboratóriumuk tervezett ivóvízminőségi vizsgálat keretében Siófok-Kiliti egyik intézményében a múlt héten Pseudomonas szennyezettséget mutatott ki az ivóvízmintában, ezért szakembereik átmosták a környező ivóvízhálózatot.
A megismételt mintavétel eredménye is pozitív lett, ezért az intézményvezetővel történt egyeztetés alapján elvégezték a belső hálózat fertőtlenítését, ezzel párhuzamosan pedig ismételt hálózatmosatás is végeztek az intézményt ellátó hálózatszakaszon.

A vezetőt értesítették, hogy a víz ivásra csak forralás után alkalmas, és tartályban ivóvizet szállítottak a helyszínre. Hétvégén az intézmény előtti hálózatszakaszon ismét mosatást végzett az üzemvezetőség, valamint a belső hálózatot is újra fertőtlenítette. Ezzel egy időben a mintavételeket kiterjesztették Kiliti másik két fogyasztói pontjára is, és a gyorstesztes, majd a normál laboratóriumi vizsgálat is igazolta a szennyezettséget. A városrészben azonnal elkezdődött az intenzív mosatás a hétvégén. A mintavételeket kiterjesztették Siófok több pontjára is, melyek eredménye negatív lett, azonban a Kiliti városrészben a szennyezettség továbbra is fennállt.

A társaság a Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályával folyamatosan tartotta a kapcsolatot, a hétfői egyeztetést követően haladéktalanul tájékoztatta az érintett felhasználókat az online felületein (honlapján és hivatalos Facebook-oldalán) és szórólapokon is arról, hogy a vezetékes víz csak forralás után iható. A korlátozás ideje alatt az érintett felhasználók a településrészt körbejáró tartályautókról is vételezhetnek ivóvizet.

Ahogyan a hatóságnak a haváriával kapcsolatosan kiadott határozatában is olvasható, a Pseudomonas aeruginosa baktérium talajban, vízben természetes módon előfordul. Egészséges szervezetre jellemzően nem jelent veszélyt, de legyengült immunállapotú személyeknél előfordulhat például hányásos, hasmenéses megbetegedés. Ezért javasolt a csapvíz felforralása fogyasztás előtt. A vízfogyasztásra vonatkozó korlátozás visszavonásig érvényes.

A mintavételezéseket a DRV Zrt. Siófok mellett kiterjesztette a háttértelepülésekre is, tevékenységét és a technológiai folyamatokat a hatóság folyamatosan ellenőrzi.

A vízellátás helyreállításáig és a korlátozás visszavonásáig kérik tisztelt felhasználóik szíves türelmét és együttműködését.

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

Iskolai szünetek 2024/25

  Iskolai szünetek a 2024/25 tanévben Őszi szünet 2024. Az őszi szünet 2024-ben október 26-tól november 3-ig fog tartani. Téli szünet 2024. A téli szünet 2024-ben december 21-től

tovább olvasom »

Szólj hozzá!