Böjti ételek - Balaton Televízió hírportál

Böjti ételek

A nagyikám vallásos asszony volt, aki szigorúan vette a mind a karácsonyi, mind a húsvéti böjtöket.

Akik tartják a vallást, ezekben a napokban tartózkodnak a hús fogyasztásától. Akadnak, akik még állati eredetű élelmiszereket sem fogyasztanak, mások viszont kizárólag csak a húst hagyják el az étkezésükből.

A mamikám ezt valahogy nagyon sajátosan értelmezte, és így fordulhatott elő, hogy a véres hurkát – amibe ők azért tettek főtt belsőségeket is – simán megették, viszont teljesen elutasította a zsír használatát, mert az a disznóból van.

A húsvét előtti 40 napos böjtöt felfoghatjuk egy kis gyomor pihentető kúrának, mielőtt az asztalra kerül a főtt sonka, és a foszlós kalács.

Ha viszont csak egy hetet vállalunk be, akkor is sokat teszünk hasunk tehermentesítése érdekében. Régi sztereotípia, hogy hús nélkül nincs vasárnapi ebéd, vagy elhagyásával az ízekről is le kell mondanunk egy kis időre. Ezt minden szempontból meg kell, hogy cáfoljam, hisz a megrögzött húsevők is találhatnak maguknak nagyon izgalmas fogásokat, ha szánnak egy kis időt az ételek elkészítésére.

Felejtsük el az üres paprikás krumplit, a tojásos nokedlit, vagy az egyszerű csőben sült karfiolt, és bátran kísérletezzünk. Erre az alkalomra én is készültem pár ötlettel, hogy a böjti időszakban sem maradjunk íz élmény nélkül.

Bulgur saláta karfiollal

Hozzávalók:

1 bögre bulgur

1,5 dl zöldségalaplé

1 közepes karfiol

8 dkg vaj

0,5 dl olívaolaj

só, bors

2 ek fehérbor ecet

1 ek mustár

1 ek barna cukor

1 gerezd fokhagyma

1 csokor petrezselyem zöld/medvehagyma

A bulgurt kétszeres mennyiségű zöldségalaplében megfőzzük, és kihűtjük.

A karfiolt nagyobb rózsákra szedjük, és vajazott tepsibe rakjuk, majd meglocsoljuk az olajjal, sózzuk, borsozzuk és nagyjából 30 perc alatt megsütjük. Fontos, hogy ne legyen túlsütve, mert akkor később szétmállik a salátában.

Miközben sül, elkészítjük ezt az egyszerű saláta öntetet: az ecetet, a cukrot, a mustárt, a sót, a borsot, és az összezúzott fokhagymát összekeverjük.

Ezután összeállítjuk az ételt: a kihűlt bulgurra kézzel kicsit még tovább daraboljuk a karfiolt. Erre ráöntjük a salátaöntetet és kézzel összekeverjük a salátát. Fontos, hogy kézzel, mert a karfiol nagyon könnyen törik és morzsolódik, így viszont egyben maradnak a sült karfiol rózsák.

Az egészet durvára vágott petrezselyemmel, vagy medvehagymával – esetleg mind kettővel – megszórva tálaljuk.

Spenóttal és túróval töltött rakott-tekert palacsinta

Hozzávalók

10 db sós palacsinta

0,25 dkg túró, vagy ricotta

3 dl spenót püré

só, bors, szerecsendió

3 dl joghurt

2 dl tejföl

2 tojás sárgája

8 dkg füstölt sajt

1 marék zsemlemorzsa

3 dkg vaj

A túrót/ricottát összekeverjük a spenóttal, sózzuk, borsozzuk, megtöltjük vele a palacsintákat, és feltekerjük.

Egy tortaformát kivajazunk és a feltekert palacsintákat körkörös alakban beletesszük.

A joghurtot a tejföllel, a két tojás sárgájával, valamint a reszelt sajttal és szerecsendióval összekeverjük, majd az egészet a palacsintákra öntjük. A tetejét még megszórjuk kevés sajttal és sütőbe tolva kb. 25 perc alatt szép pirosra sütjük.

Madarász Ildikó