Békakirály és boszik - Balaton Televízió hírportál

Békakirály és boszik

Tapolcán nyolcadik alkalommal rendezték meg a nagy sikerű, szabadtéri Télbanyaűző maskarádét forraltbor főző és töpörtyű sütő versennyel.

A maskarások vidám, zenés felvonulását bemutatkozásuk követte. Idén is több iskolás és óvodás csoport bújt jelmezbe, de néhányan az egyéni megmérettetést is vállalták. A zsűri által elismert iskolás gyermek csoportok egyikének tagjai különféle emojiknak öltöztek, magukon viselve a vidám, szomorú és még sok egyéb más hangulatjelet. A csokidrazsék nem voltak restek táncra is perdülni, az óvodások pedig a madárijesztők bőrébe bújtak egy délután erejéig. Két ovis csoport is százegy kiskutyaként álcázta magát, Szörnyelláikkal az élen. Jutalmat kapott a meséből ismert róka, holló és sajt díjat is nyert, de voltak mesehősök is, nem hiányzott két jégkirálynő, bemutatkozott a kalóz, az indián lány, a katica, két unikornis, a rongybaba, a pálcika ember. A hatalmas orrú, aprócska, vén boszi seprűnyélen és verssel érkezett, el is nyerte a zsűri első díját. A gyermek egyéni kategória legfiatalabb résztvevője a másfél éves udvari bolond volt, aki díjat is kapott A sült krumpli, a lego és szüleik, a macskanő és Batman a családi díjat érdemelt ki az ötletes jelmezekért.

A felnőtt egyéni kategóriában a tavasztündér és a télbanya egyaránt díjat érdemelt, első helyre azonban a békakirály került. A csoportok közül Dr. Bubóék vitték el a pálmát, a baráti kör tagjai immár hetedszer öltöttek olyan ötletes, saját készítésű jelmezt a tapolcai farsangra, hogy rendszerint méltányolta is igyekezetüket a zsűri. Bemutatkozott még kertész és az ő virágja, a Nő klub szőlőnek és bornak öltözött bevállalós tagjait pedig ugyancsak elismerte a zsűri. A vándorsöprűt a felnőtt és a gyermek kategória boszorkányai érdemelték ki.

A legjobb forraltbort ezúttal a Tanúhegyi boszorkányok főzték, maguk mögé utasítva  a Karmacsi pörcölőket és a Postásokat. A töpörtyű sütő versenyt a MÁV Zrt. csapata nyerte, így a Tanúhegyek egyesülettől örökölt vándor véndőt ők őrizhetik egy éven át. Második az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége csapata, harmadik pedig a Karmacsi pörcölők csoportja lett. Az eseményt a Nagyboldogasszony iskola mazsorett csoportja színesítette, majd a versenyző csapatok képviselői együtt engedték el jelképesen, egy csokornyi, színes szalaggal feldíszített léggömb formájában a farsang farkát. Este a Batsányi Táncegyüttes tagjai ropták a máglya körül, a farsangolók pedig a tűzre vetették a nap során készített kisebb-nagyobb kiszebábokat, majd közös tánc zárta a mulatságot.