Balatoni vitorlás emlékeket várnak

Az idei Kékszalaghoz gyűjtőköri napokat szervez a Magyar Nemzeti Levéltár együttműködve a Magyar Vitorlás Szövetséggel és az Europeana gyűjteménnyel.

A Kékszalag Fesztivál helyszínére, Balatonfüredre, a Vitorlás térre várják mindazon naplókat, leveleket, visszaemlékezéseket, fényképeket és egyéb dokumentumokat, melyeket tulajdonosa a kulturális örökség részévé tenne.

Szatucsek Zoltán a Magyar Nemzeti Levéltár Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Uniós Projektek Igazgatóságának vezetője a Vitorlázz Itthonnak elmondta, céljuk a hazai vitorlázás, valamint a Kékszalag személyes emlékeinek megőrzése és átemelése a jövő generációi számára.

A gyűjtőköri napok valójában egy európai kezdeményezés.  Miután a Magyar Nemzeti Levéltár csatlakozott az Európai Digitális Könyvtárhoz  elkezdték megszervezni a saját gyűjteményi napokat – fogalmazott Szatucsek Zoltán. A

Magyar Nemzeti Levéltár Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Uniós Projektek Igazgatóságának vezetője hozzátette: az első ilyen alkalommal a migrációs projektekkel kapcsolatban gyűjtöttek emlékeket, mely sok ponton érintette a hazai történelmet, akár ’56-ra, vagy a világháborús kivándorlásra gondolunk. A legsikeresebb gyűjtőköri akció ugyanakkor az I. Világháborúhoz kapcsolódott, aminek nem régiben ért végett a száz éves évfordulója. Az idei esztendő a labdarúgóbajnokság, valamint az Olimpia éve ezért határozta el az európai szervezet, hogy a sporthoz kapcsolja az emlékévet.

Eredetileg a holland szervezőkben fogant meg a gondolat, hogy a balatoni vitorlázást is alá kellene támasztani  régi dokumentumokkal – árulta el az igazgató.

Szatucsek Zoltán szerint a mostani gyűjtés legfőbb célja, hogy azokat a személyes pillanatokat, melyek akár könnyen feledésbe merülhetnek, meg lehessen ragadni. Nem csak fényképeket gyűjtenek, hanem visszaemlékezéseket, naplókat, leiratokat is, amelyek kapcsolódhatnak a vitorlázás történetéhez.

“Nagyon fontos, hogy innentől kezdve nem csak a komód fiókjában lappang majd az az emlék, hanem amennyiben ahhoz a felajánló hozzájárul, mi a Nemzeti Levéltár publikus szolgáltatásain keresztül mindenkinek hozzáférhetővé tesszük. Emellett kereshetővé tesszük az Európai Digitális Könyvtár számára, mely az Európai Unió kulturális zászlóshajója.”

 – fogalmazott Szatucsek Zoltán. Hozzátette: az Europeana-n keresztül nem csak a hazai közönség, hanem a világ érdeklődését is ki tudja majd szolgálni ez a gyűjtemény.

Fotó: Fortepan / dr. Ember Károly

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

Kézilabdás Mikulás

Mivel az igazi Mikulás rendkívül elfoglalt, ezért három küldött adta át ajándékait. A kicsik kitörő örömmel fogadták a nagyszakállú követeit, a három magyar válogatott kézist:

tovább olvasom »

Egy cipősdoboznyi szeretet

A Balatonboglári Evangélikus Egyházközösség Balatonboglár várossal együttműködve ismét meghirdeti a “Cipősdoboz” akciót, amellyel a településen élő hátrányos helyzetű családoknak szeretne segítséget nyújtani. A cipősdobozba minden

tovább olvasom »

Szólj hozzá!

300x250

Kövess minket Facebookon!

300x250

Kiemelt videó

300x250

Iratkozz fel a Balaton legfrissebb híreiért

Adataid megadásával önkéntesen elfogadod, hogy a Triál Média Kft. részedre heti rendszerességgel hírlevelet küldjön, továbbá elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

© 2021 Balaton Televízió – Minden jog fenntartva!